καβάλα στη Harley
το ημερολόγιο ενός μοναχικού καβαλάρη
Λίγα λόγια για εμένα
Do bet against me !


Κάτσε να δράσει το δηλητήριο
307 αναγνώστες
Κυριακή, 3 Απριλίου 2016
09:29

feedback

Αγορίνα,

Κυκλοφόρησε και η τελική "ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΟΣΗ" του "ΟΔΟΣ ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ". Έχει λίγες μικροδιορθώσεις στο κείμενο, αλλά πολλές διορθώσεις στα αποσπάσματα από τον Καζαντζάκη. Υπήρχαν πολλά λάθη τονισμού στο αρχείο που αντέγραφα. Τώρα, πάμε στο παρακάτω.

Το παρακάτω είναι, πρώτον, εκτύπωση. Είναι τελείως διαφορετικό πράγμα το διάβασμα στην οθόνη, απ' ό,τι τυπωμένο. Έχω δώσει και τεχνικές οδηγίες για οικονομική εκτύπωση σε φωτοτυπάδικο.

Δες και στου oberon αναλυτικά, αλλά το ζητούμενο είναι να τυπώνονται 4 σελίδες Α5 σε κάθε φύλλο Α4. Και ΜΕΤΑ κόβεται στην μέση, και είναι έτοιμο για συρραφή. Έτσι πέφτει το κοστολόγιο. Σημαντικά.

Στα φωτοτυπάδικα η τιμή εξαρτάται από το κοστολόγιο του μαγαζιού. Τα μικρά μαγαζιά επιβαρύνονται με μεγάλο κόστος service, και η τιμή έρχεται κάπου στα 10 ευρώ. Στα μεγάλα μαγαζιά, που κάνουν το service μόνα τους, η τιμή είναι 6 ευρώ.

Δημοσιοποίησα δύο τοπικά καταστήματα - Κόρινθο και Κιάτο - όπου φρόντισα προσωπικά. Τί να τυπώσουν και πώς. Και πώς να το δέσουν. Τηλεφωνικά, συνεννοήθηκα και με αθηναϊκό κατάστημα, με υποκαταστήματα προς τα βόρεια.

 

Από εκεί και πέρα, έχουμε να δούμε πόσοι έχουν το κέφι αλλά και την δύναμη να κουνήσουν το δαχτυλάκι τους. Να τυπώσουν για τον εαυτό τους, να βάλουν στο θέμα το κατάστημα που θα πάνε. Να με ειδοποιήσουν για να κάνω δημοσίευση για το ότι το κατάστημα τάδε είναι έτοιμο.

Όλα αυτά, δεν είναι παρά ένα τμήμα από αυτό που υποδεικνύει σταθερά ως τεστ η κλασική Παιδαγωγική : μάθηση έχει επέλθει όταν ο μαθητής αλλάζει συμπεριφορά. Το ίδιο ισχύει και για τον αναγνώστη. Δεν σημαίνει κάτι ένα like, μία κοινοποίηση, ένα απλό διάβασμα. Κάτι τόσο σημαντικό – διευκρινίζω.

Καταλαβαίνεις, αφκόρς, ότι είμαστε πολύ μακριά. Το Πάσχα θα φανεί πόσοι μελέτησαν, πόσοι άλλαξαν πραγματικά κάτι στην νοοτροπία τους. Πόσοι έκαναν έστω κάποιες μικρές πράξεις για αρχή.

 

Εννοείται ότι είναι άλλο ζήτημα αυτοί που βρίσκουν το βιβλίο άστοχο, αδιάφορο και τα συναφή. Το θέμα είναι τι κάνουν αυτοί που το εκθειάζουν. Δημοτικό τραγούδι ήταν τα Έπη. Από στόμα σε στόμα κυκλοφορούσε το μήνυμα. Μόνο έτσι μπορεί να κυκλοφορήσει και τώρα το νέο μήνυμα.

Ο χρόνος κυλάει αμείλικτος. Αναδεικνύει το τι έχει αξία και τι όχι. Το «δηλητήριο» που σου γράφω.

 

Κάπως έτσι, θα μου επιτρέψεις πλέον να μην πολυασχολούμαι με τα χρηματιστηριακά. Όλο το ζήτημα ήταν να βάλω τα φιλαράκια στο ρυθμό "την Κυριακή, χαλαρά, βλέπουμε τί έγινε και που πάμε." Τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες.

Κάποιος που θα επενδύσει χρόνο να μελετήσει το ημέτερον πόνημα, μπαίνει - χαλαρά πάντα - στον χώρο της ομηρικής νοημοσύνης. Και παίζει αλλιώς – απλά πράγματα.

 

Κάπως έτσι, καταλαβαίνει κανείς ότι η φαεινή ιδέα του Πλάτωνα, να κόψει τον εγκέφαλό μας σε κομμάτια, με τις «κατηγορίες της νοήσεως», έχει καταλήξει να μας τον έχει κάνει κιμά.

Η φαεινή του ιδέα, βέβαια, έδωσε την δυνατότητα να γίνει όλος ο σύγχρονος πολιτισμός. Μόνον έτσι μπορούσε να υπάρξει επιστήμη. Αλλά αυτή η φαεινή ιδέα, ως "τρύπα", οδηγεί τον πολιτισμό εκεί που βλέπουμε ότι πηγαίνει.

 

ερμάκος

υ.γ. χαιρετίσματα στην φιλενάδα μου την DBK.

Σχόλια

03/04 09:40  Ερμάκος
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
"Για τα παιδιά !"
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις