καβάλα στη Harley
το ημερολόγιο ενός μοναχικού καβαλάρη
Λίγα λόγια για εμένα
Do bet against me !


Και λοιπόν ;
638 αναγνώστες
Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2015
09:39

 

κόμπρα.

Αγορίνα,

"Τρέχουμε" στο κινέζικο "Οι αντιξοότητες είναι ένας καθρέφτης που δείχνει τον πραγματικό μας εαυτό". Και οι προσεχείς αντιξοότητες θα δείξουν τον πραγματικό εαυτό του λαού-ηγέτη του πλανήτη. Τον σημερινό εαυτό μας - διευκρινίζω.

Ιδού πώς το διετύπωσε η τοπ : "Όποιος βγάλει αυτό το χειμώνα, θα είναι ήρωας". Υπερβολή βέβαια, αλλά εκφραστική. "Speechless" της απάντησα με ασυνήθιστη καθυστέρηση, αν και η ερώτησή μου ήταν σε αυτό το μήκος κύματος.

Να στο πω και με δικά μου λόγια : "Η βλακοκρατία στο έλεος των αγορών". Αυτόν τον αμπζουρντουμισμό θα σου αναλύσω σήμερα. Όπως εκφράσθηκε στα πέριξ των  ανακεφαλαιοποιήσεων.

Δώσε βάση.

 

Πρώτον.

"μετά τα stress tests, οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών τραπεζών υπολογίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα 14,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Τελικά, το ΤΧΣ συμμετείχε μόνο με 5,43 δισεκατομμύρια ευρώ κι έτσι αντί των αρχικών εκτιμήσεων για 25 δισεκατομμύρια ευρώ, το ελληνικό δημόσιο αυτή τη στιγμή βαρύνεται με 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή έχουμε γλιτώσει χρέος ίσα με το 10% του ΑΕΠ μας."

Το είπε ο Τσίπρας στην επερώτηση της Μπακογιάννη. Και δεν του είπε κάτι σαν "πας καλά αγοράκι μου ;". Εκτός από την σύγχυση μεταξύ 14,4 και 25, άντε εξήγα τι σόι τσογλανιά είναι τα stress tests. Άρα χωράει μόνο ανέκδοτο.

Γυρίζει το σκωτσεζάκι σπίτι και λέει χαρούμενο στον μπαμπά-σκωτσέζο : "Σήμερα κέρδισα 1,20 ευρώ". "Πώς καμάρι μου ;". "Είχε κίνηση, και αντί να μπω στο λεωφορείο, το ακολούθησα". "Την άλλη φορά να ακολουθήσεις ταξί, να κερδίσεις περισσότερα".

Να δεις που θα μας φορέσει και ΦΠΑ στα 18 δις "κέρδος".

 

Δεύτερον.

Στην ίδια συζήτηση στη Βουλή, κοκορεύτηκε για την ψήφο που έδωσε με νόμο στο ΤΧΣ που σου έλεγα. Και πάλι δεν άκουσε ένα "Τί λες ρε βλάκα ;". Ο νόμος για την ψήφο του ΤΧΣ είναι του '14 - όχι του ΣΥΡΙΖΑ.

Άσχετο που - για μένα - είναι αντισυνταγματικός νόμος. Ακόμη κι αν έβρισκαν τρόπο να μην "πέσει" στο Σ.τ.Ε., δεν έχει μούτρα με τίποτα για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ξεκάθαρο. Πρόθυμος με έννομο συμφέρον χρειάζεται μόνον.

Άσχετα – όμως – με τα δικά μου, μεταξύ τους η διπλή παράλειψη κάτι λέει. Και η όλη κλήση σε απάντηση χωρίς αποτέλεσμα, σε τετ-α-τετ στην Βουλή, βρωμάει και ζέχνει.

 

Τρίτον.

Ουδείς ασχολήθηκε με την σφαγή των μετόχων. Και "φταίνε κι αυτοί, να πληρώσουν" - ακούς τριγύρω. Αλλά ο κόσμος έχει μπερδέψει αγρίως τις βούρτσες με τις ...

Άντε και πες ότι φταίει η μαρίδα που ανέχθηκε τόσα και τόσα. Απλή ερώτηση : γιατί τόση τρομοκρατία, τόσο κλίμα φτιαχτό ; Γιατί όχι ίσοι όροι ; Αγόρασαν στην τιμή που διαμόρφωσαν μεταξύ τους οι συμμετέχοντες στο bookbuilding. Δεν είχε νόμιμη άμυνα ο εγχώριος μέτοχος.  Αυτό.

Δεν πρέπει να έχει προηγούμενο στα χρηματιστηριακά χρονικά αυτή η αλητεία. Συγκρίνεται μόνο με χρεοκοπίες που οδήγησαν σε εξαγορές τραπεζών για μία στερλίνα ...

 

Τέταρτον.

Αν είχε κάποια είδηση η συζήτηση, είναι τα ελληνικά ποσοστά ιδιοκτησίας που προέκυψαν ...

 

Και πέμπτον : Ληστεύουν οι ξένοι κερδοσκόποι τις ελληνικές τράπεζες;

Ερώτημα-τίτλος άρθρου, ανθρώπου που είχα σε εκτίμηση. Η απάντηση είναι, βέβαια, την ξέρεις : "Δεν ληστεύουν, λήστεψαν".

Η απάντηση του αρθρογράφου είναι στην ουσία "Όχι ακόμη". Θεωρεί εν ολίγοις ότι δεν υπάρχει ακόμη ληστεία, γιατί δεν πούλησαν ακριβότερα. Καταλήγει : "Αν και εφόσον ποτέ οι τράπεζες επανέλθουν στα προηγούμενα επίπεδα τιμών, ευχής έργο, τότε και εμείς θα συμφωνήσουμε ότι υπήρξε όντως κερδοσκοπία."

Σου χώνει το 45άρι στον κρόταφο, και σου λέει "Τα λεφτά σου ή την ζωή σου". Του δίνεις το χοντρό πορτοφόλι που έχει μπανίσει. Τσεπώνει το χρήμα, φεύγει. Και ανακαλύπτει ότι το χρήμα ήταν πλαστό. Έγινε ληστεία ;

Να στο πω και γενικά : Μία ληστεία προϋποθέτει θύτη, θύμα, αντικείμενο, βία. Όχι όφελος. Ο θύτης εξασκεί βία για να πάρει από τον θύτη κάτι. Δεν αναιρεί την ληστεία αν αυτό που σου απέσπασε με την βία δεν τον οφελήσει. Ο δικαστής θα τον στείλει φυλακή, ακόμη και αν του πεις "φίλε είναι από την μονόπολη των παιδιών" και φύγει.

 

Το θέμα έχει ουσία, όμως. Στο έχω θέσει από βδομάδες ούτω πως : "μετά την ληστεία τί ;". Ακόμη και αν τα 6,5 δις που έβαλαν είναι μέρος μόνον των κερδών τους από υποτιμητική κερδοσκοπία, χρειάζονται "success story γι' αυτούς". Η ληστεία υπάρχει, ούτως ή άλλως – ξεκάθαρο.

Για την ώρα, το μόνο story που μπορώ να διακρίνω είναι η υποτιμητική κερδοσκοπία με αλληλοφάγωμα μεταξύ τους. Να κερδίσει το ένα fund από άλλο fund. Ο κοσμάκης δεν έχει νόημα να πουλήσει. Από καιρό.

Είναι και η νότια πορεία της φίλης μου της DBK. Από τα 30 έχω που την γλωσσοτρώω, στα 25,7 σε έσπρωξα πρόσφατα, και είναι ήδη 21 και κάτι.

Αλλά τα πιό σοβαρά είναι στο εούρ. Ενθυμείσαι τον ημέτερον χρησμόν, στα μέσα Νοεμβρίου : "Τέλη του μηνός 1,05 - διόρθωση - μαύρα Χριστούγεννα". Και 15 ημέρες μετά, απορία για το πώς θα γίνει διόρθωση, όταν όλη η αγορά ξέρει ότι είναι διόρθωση. Η διόρθωση έγινε – πώς αλλιώς ; – σε στύλ "τίναγμα της γάτας".

Να στο πω και με παραμυθάκι, σχετικό με τις ληστείες που λέγαμε.

Είσαι φακίρης. Την ώρα που έχεις βάλει στο κουτί την κόμπρα σου, έρχεται και σου βάζει ο τύπος το 45άρι στον κρόταφο. "Την φλογέρα και την κόμπρα, ή την ζωή σου". Του τα δίνεις και τα δύο. Και τον βλέπεις αργότερα να τρέχει φουλ. Δεν έκανε δουλειά η φλογέρα στα χείλη του, ούτε η κόμπρα [μας] χαμπαριάζει από 45άρια.

 

Αν δεν το έπιασες, έτσι όπως βλέπεις το διάγραμμα με την διόρθωση στο EURUSD, την λες και κόμπρα ;

 

Ε

Σχόλια

13/12 09:51  Ερμάκος
05/01 07:35  oberon
10/01 13:27  Ερμάκος
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
"Για τα παιδιά !"
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις