καβάλα στη Harley
το ημερολόγιο ενός μοναχικού καβαλάρη
Λίγα λόγια για εμένα
Do bet against me !


Μία ακόμη σύμπτωσις
570 αναγνώστες
Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2015
09:12

 

αφασία.

Αγορίνα,

Είναι απίστευτο, ακόμα και για μένα, το πόσο επίκαιρος είναι ο Όμηρος. Φυσικά όχι για φιλολόγους, ούτε γι' αυτούς που ψάχνουν για copy/paste. Γι' αυτούς που εμβαθύνουν και κάνουν γόνιμους συνειρμούς. Ρεαλιστικούς και με προεκτάσεις.

Έχω ξεκινήσει, που λες, το ΟΔΟΣ ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ. Και διαβάζω Όμηρο για τρίτη φορά. Δύο προσεκτικά διαβάσματα μέχρι τώρα, και πάμπολλες στοχευμένες αναγνώσεις αποσπασμάτων. Είναι, όμως, η πρώτη ανάγνωση μετά την διατύπωση της Θεωρίας που σου έλεγα την περασμένη Κυριακή.

Η Παρακαταθήκη ήταν μία φλασιά που μου ήρθε ξεκάρφωτα. Όπως έρχονται όλες οι φλασιές στους νοήμονες. Σχημάτισα τα βασικά, έριξα ματιές βάσει σημειώσεων. Και βουρ Θεωρία. Αν μη τι άλλο, για να μείνει η ιδέα για τους επερχόμενους.

Τώρα είναι αλλιώς το διάβασμα. Ξέρω τί ψάχνω, ξέρω πού θα κατατάξω κάθε τί που μου κινεί το ενδιαφέρον. Έχω ονοματίσει τα κεντρικά θέματα. Και βλέπω και καινούργια πράγματα. Δεν θυμάμαι π.χ. να μου είχε κάνει εντύπωση το χιουμοράκι ανάμεσα στους θεούς. Η τριάδα Δίας-Ήρα-Αθηνά διαπρέπει [και] επί του προκειμένου ζητήματος.

 

Βασικό θέμα, που διερευνά πολύπλευρα ο Όμηρος, είναι το θέμα ηγεσίας. Ο Αγαμέμνωνας είναι θέσει ηγέτης όχι φύσει. Είναι αρχηγός γιατί έχει ορισθεί, όχι γιατί το αξίζει. Όχι ότι είναι και της σφαλιάρας, αλλά υπάρχουν καλύτεροι. Σαφώς.

Εκείνο που σίγουρα ξέρει ο περί ου, είναι τα κλασικά κολπάκια, τους τυφλοσούρτες. Πώς εμψυχώνεις στερεότυπα, πώς τσιγκλάς στερεότυπα, πώς επιβάλλεσαι στερεότυπα - πάντα στερεότυπα. Μηδέν πρωοτυπία.

Σίγουρα, αν υπήρχαν αεροπλάνα στην εποχή του, θα καβαλούσε ένα να κάνει ότι ξέρει να το οδηγάει ...

Αντί, εννοείται, να παρακολουθεί τους άσημους βουλευτές στις συζήτηση επί των προγραμματικών. Η απόγνωση, ακόμη και κυβερνητικών, δεν κρύβεται.

 

Το πλέον επίκαιρό, σαφώς, είναι η κωλοσφυξούρα κάπου λίγο πριν την μέση της Ιλιάδας. Τους έχει πάρει φαλάγγι ο Έκτοράς, και τον Αχιλλέα τον έχουν τσαντίσει. Για ένα καπρίτσιο του Αγαμέμνονα.

Ένα θα σου πω μόνον, για να καταλάβεις για τί μαλάκες μιλάμε. Του πήρε με το στανιό το κορίτσι, την Βρυσοπούλα, γιατί του πήραν την δικιά του, την Χρυσοπούλα. Βλέπεις ο μπαμπάς είχε αντιπροσωπεία ... εεε πώς να πω ... ήταν ιερωμένος του Απόλλωνα.

Του πήρε την κοπέλλα, που την γούσταρε πολύ ο Αχιλλέας. Μέχρι που είχε κλάψει όταν του την πήραν. Και του την κράταγε που λες ο χοντρομαλάκας, ενώ που ούτε είχε "ανέβει στο κλινάρι της" – έτσι είπε μετά. Όλο το μπέρδεμα και οι απώλειες για να πάρει μία γκόμενα που δεν γούσταρε.

Συνειδητοποιείς για τί μεγέθους μαλακία μιλάμε ;

Πού να αρχίσεις να σκέφτεσαι ότι την παθητική διαχείριση του ζητήματος την υπέδειξε στον  Αχιλλέα η Αθηνά. Ποιοί θεοί και παπαριές ; Ψάξε - αν γουστάρεις ! - τον κανόνα της θεωρίας που λέει για θεοποίηση του ανθρώπου.

Για να είσαι έτοιμος, μια και θα είναι το point που θα συγκλονίσει τον πνευματικό κόσμο.

 

Ως προς το casus belli, φυσικά μου βγήκε. Αλλά, φυσικά, ήταν αυτό που λέει ο τίτλος. Απλώς "συνάδει" [δική σου λέξη] η αγορά με τα λεγόμενά μου. Όπως και απλώς το χαμηλό Οκτωβρίου του νταουτζώννη αρχίζει να καταλαβαίνει ο καθείς ότι ήταν. Χαμηλό Οκτωβρίου στις 2 πρώτες μέρες - όχι μαλακίες.

Συμπτώσεις αγορίνα.

Καταλαβαίνεις, αφκόρς, ότι δεν έχει εύκολα ξανά τόσο κατηγορηματικές τοποθετήσεις. Στο κάτω-κάτω, δεν με πληρώνει και κανένας. Χώρια που σχολιάζονται μόνον οι αποτυχίες στις προβλέψεις. Οι επιτυχίες ήταν συμπτώσεις ...

 

Όθεν, η αγορά ανεβαίνει, τρέμοντας κυριολεκτικά τον ίσκιο της. Ξέρει, βέβαια, και τί θα συμβεί, αν ξαναχρειασθεί να σπηκάρει φωνήεντα ο βάρδος.

Δόσμου κι εμένα μπάρμπα.

Αυτό που έγινε, ως είθισται από δεκαετιών, στον νταουτζώννη. Και οδεύει να μας δείξει συμπεριφορά απέναντι στα ιστορικά υψηλά του.

 

Ε όχι και σαφέστερος.

 

ερμάκος.

υ.γ. άσε που αρχίζουν και με τσιγκλάνε ιδέες για δημόσια πρόταση στους μετόχους

Σχόλια

11/10 09:17  Ερμάκος
15/10 13:44  Ερμάκος
16/10 09:34  oberon
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
"Για τα παιδιά !"
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις