καβάλα στη Harley
το ημερολόγιο ενός μοναχικού καβαλάρη
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Do bet against me !


Το ακροκλώστειο ερώτημα
430 αναγνώστες
Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2015
08:47

 

ανατροπή.

Αγορίνα,

Παιδεύτηκα και βρήκα μία καινούργια λέξη : ακροκλώστειο. Ήθελα να δώσω έμφαση στη σημασία του ακριβούς ερωτήματος που οδηγεί σε εδραίο συμπέρασμα. Και σου δίνω παράδειγμα, και δη επίκαιρο : σωστές [εσύ θα μου πεις] σκέψεις για τις σημερινές εκλογές, και ειδικά για την συμπεριφορά της "σιωπηλής πλειοψηφίας".

Ένα πρώτο καλό ερώτημα, λοιπόν, είναι τί θα ψηφίσουν όσοι ψήφισαν ΝΔ το Γενάρη και ΟΧΙ στο δημοψήφισμα. Αρκετά καλό είναι και το αντίστοιχο για τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως και το τί θα ψηφίσουν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΝΑΙ.

Προκύπτει αβίαστα το ερώτημα : γιατί δεν ερευνούν το θέμα οι δημοσκοπήσεις ; Το ερώτημα είναι προφανούς σημασίας και εξ ίσου προφανούς απαντήσεως : δεν τους αρέσουν τα ευρήματα.

 

Να τα βάλουμε σε μία σειρά :

Πρώτον, τί είναι ακριβώς η σιωπηλή πλειοψηφία ; Ακριβώς - το τονίζω.

Είναι ένα σημαντικό τμήμα του εκλογικού σώματος που χαρακτηρίζεται από σύνεση, αλλά στα πλαίσια των εφικτών επιλογών. Δεν "χαλάει την ζαχαρένια του" δηλαδή κανείς τους. Παρατηρούν, συγκρίνουν, ρωτάνε, κρίνουν, αποφασίζουν, ψηφίζουν. Και δεν εκδηλώνονται.

Στις δημοσκοπήσεις απαξιούν να απαντήσουν. Πολλοί, άλλωστε, δεν σηκώνουν τηλέφωνα. Θεωρούν υποτιμητικό ακόμη και να σταματήσουν για να απαντήσουν στα exit polls.

Για να μάθεις τί ψηφίζουν κάθε φορά, χρειάζεται να ψαρέψεις μερικούς. Όχι άμεση ερώτηση. Μετά, μπορείς να μπεις στη θέση τους και να βρεις τί θα ψηφίσουν και γιατί. Χρειάζεται και ενσυναίσθηση – αφκόρς.

Θα μου επιτρέψεις να υπερηφανευθώ, ότι στο δημοψήφισμα εξευτέλισα όχι μόνο τις δημοσκοπήσεις αλλά και τα exit polls. Γνωστά πράγματα. Είναι δεδομένο ότι εκφράζω αυθεντικά αυτό το τμήμα του εκλογικού σώματος. Λεπτομέρεια αν πιά το οδηγώ ως opinion leader.

 

Δεύτερον, για πόσους μιλάμε ;

Μία χοντρική προσέγγιση γίνεται με το εξής αρχικό σκεπτικό : Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν τους υπόλοιπους.

Στο δημοψήφισμα, λοιπόν, καταγραφόταν ισοψηφία - χοντρικά. Οι υπόλοιποι, οι υπ’ όψιν, ψήφισαν μονοκούκι ΟΧΙ. Αφού το αποτέλεσμα ήταν 60% ΟΧΙ, η σιωπηλή πλειοψηφία είναι κάπου 20%.

Αυτό βγάζει το σύστημα δύο εξισώσεων με δύο αγνώστους. Αν σε ξενίζει το μονοκούκι, επιμένω. Κανείς απροκατάληπτα σκεπτόμενος Έλληνας δεν θα ψήφιζε ΝΑΙ. Είμαι κατηγορηματικός. Η απόφαση ήταν σαφής : δεν πάει άλλο, πουτάνα όλα.

Απόφαση νοικοκυραίων Ελλήνων - όχι μαλακίες. Και σωστή 100%. Να αναλάβουμε τις ζημιές (stop loss) και να δούμε το μέλλον των παιδιών μας. Όποιες κι αν είναι οι ζημιές. Αρκεί να ξέρουμε ότι πατάμε γερά, ακόμη και στον πάτο του ωκεανού.

Σχήμα λόγου, τα λεφτά είναι σε ασφαλές μέρος.

 

Τρίτον, τί ψηφίζουν τώρα ;

Τσίπρα ; Άλλο ανέκδοτο. Ούτε συζήτηση. Η σιωπηλή πλειοψηφία, όπως την προσεγγίζω και την περιγράφω, ευχαρίστως θα τον εκτελούσε. Ας όψεται η κουφάλα η ζαχαρένια. Αλλά το παραβάν είναι άλλη υπόθεση. Μαύρο δαγκωτό στον αλήτη. Να παίζεις κορώνα-γράμματα τα πάντα και να σου εξευτελίζει το ΟΧΙ ; Μηδέν ανοχή. Τέλος με δαύτον.

Μεϊμαράκη ; Πολύ λίγο. Λιγότερο ίσως και από όσο Σαμαρά το Γενάρη. Το ξέρει κι ίδιος, γι αυτό και μιλάει τόσο εμφατικά για συνεργασία. Το ξέρει και το κόμμα του, γι' αυτό και έχει δοτό αρχηγό. Το ξέρουν και οι πολιτευτές, γι' αυτό και δεν κινούνται σοβαρά.

Ο δεύτερος π.χ. στα μέρη μας λάμπει δια της απουσίας του. Σκέπτεται, φυσικά, ότι για να βγεί κι ο δεύτερος στο νομό χρειάζεται νίκη πανελλαδική. Σιγά μην σκάσει - έχει 'κονομήσει χοντρά. Χώρια που αν τον ρωτήσεις αν θα ήθελε να βγει ένας ή κανένας στον Νομό, [αν ρε φίλε !] θα γελάσει. Ανόητη ερώτηση.

Αποχή ; Κάποιοι ναι, αλλά όχι και πολλοί. Πιστεύω ότι υπάρχει καλύτερη επιλογή.

Άλλον ; Ναι, άλλον. Και όποιος είναι ο συγκριτικά καλύτερος από τους διαθέσιμους. Είπαμε, επιλογές στα όρια του εφικτού. Σίγουρα και με προσωπικά κριτήρια. Τόσο για το πρόσωπο του αρχηγού, αλλά κυρίως με το πρόσωπο του πρώτου τοπικου υποψήφιου.

 

Είναι ένα λογικό ανακάτεμα της τράπουλας. Χειρότεροι από τους ΣΥΡΙΖΑΙους αποκλείεται να είναι. Μακράν. Χώρια που οι ΣΥΡΙΖΑίοι εσχάτως "καίνε λάδια". Παράνοια οφθαλμοφανής. Παράκρουση.

Χειρότεροι σε φαυλότητα από ΝΔτες αποκλείεται.

Αρά λογικόν. Νομίζω. Think about it.

 

Αν δεν επαληθευτώ, θα χρειασθώ μπόλικο ψάξιμο για να ξαναπροσανατολισθώ αξιόπιστα.

Αν επαληθευτώ, καλά κάνατε και σπρώξατε με τόση φόρα το μαγαζί σας. Μαγκιά σας. Θα έχουμε πανηγύρι.

 

Στα εξωτερικά έπιασε πρωτοβρόχι. Να δω το χαμηλό Οκτωβρίου, και ... oberon speaking.

 

 

E

Σχόλια

20/09 08:50  Ερμάκος
21/09 10:05  oberon
22/09 07:50  oberon
23/09 09:38  oberon
24/09 08:44  oberon
25/09 08:39  oberon
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
"Για τα παιδιά !"
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις