καβάλα στη Harley
το ημερολόγιο ενός μοναχικού καβαλάρη
Λίγα λόγια για εμένα
Do bet against me !


Να ξοφλήσουν τους δανειστές οι υπεύθυνοι
391 αναγνώστες
Κυριακή, 5 Ιουλίου 2015
07:19

 

φορσέ.

Αγορίνα,

Η οικονομική καταστροφή της Ελλάδας είναι γεγονός. Και όμως υπάρχουν ακόμη συζητήσεις για συμφωνία εξυπηρέτησης του χρέους. Αλλά τώρα πιά δεν έχει και τόση σημασία η αυταπάτη των οφειλετών, γιατί οι δανειστές δεν έχουν αυταπάτες. Τόσο απλό, τόσο ωμό.

Το συνειδητοποίησα κι εγώ μόλις χθες το βράδυ. Διάβαζα το άρθρο του ΒΒ "Η βόμβα του ΔΝΤ" - πάτα κλικ να το διαβάσεις. Και αμέσως ανέβασα το εξής σχόλιο :

"Διαβάζοντας αυτό το εξαιρετικά κατατοπιστικό και μαχητικό άρθρο του Βασίλη Βιλιάρδου, που δίνει μία ανατριχιαστική εικόνα της πραγματικότητας και των ευθυνών, έκανα δύο σκέψεις για πρώτη φορά :
Πρώτον, αναρωτήθηκα πώς είναι δυνατόν να συζητάμε αυτή την στιγμή για συμφωνία εξυπηρέτησης του χρέους. Έπρεπε να συζητάμε για απόδοση ευθυνών και μόνον. Αν έκανε ένα λάθος ο Αλέξης Τσίπρας, είναι ότι δεν έκανε αυτό που είπε προεκλογικά, αλλά ακόμη πιο προχωρημένο. Αντί να σκίσει το μνημόνιο, έπρεπε να τους πετάξει στα μούτρα ολόκληρο το χρέος.
Και, δεύτερον, δεν βλέπω δίκαιη την διαγραφή του χρέους. Πρέπει να πληρωθούν οι δανειστές από τους υπεύθυνους. Δεν ξέρω πόσο είναι πρακτικά εφικτό κάτι τέτοιο, αλλά το προτείνω σαν δίκαια κατεύθυνση λύσης."

Όπως καταλαβαίνεις, αυτό είναι μία παρα πολύ καλή ιδέα για τους δανειστές. Την ώρα που πλέον αντιλαμβάνονται το "ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος". Θα γράψουν ζημιές δισεκατομμυρίων ή θα ψάξουν για υπεύθυνους που "βαστιώνται" ; Οέο ;

 

Εμείς πάλι, έχουμε δημοψήφισμα. Στην κοσμάρα μας. Δώσε μας εμφύλιο σπαραγμό και πάρε μας και το σπίτι. Για να ψηφίσουμε για συμφωνία εξυπηρέτησης του χρέους που καταφανώς πιά δεν είναι εξυπηρετήσιμο.

Γιατί συζητάμε ακόμη και ψηφίζουμε ; Γιατί κάποιοι θα συντηρηθούν λίγο ακόμη. Στην πραγματικότητα, ούτε αυτό δεν συμβαίνει. Τώρα πιά δεν είναι και πολύ λογικό να μας δώσουν ούτε ένα ευρώ με συμφωνία. Δεν είναι τόσο βλάκες.

Εκείνο που στέκει λογικά πιά είναι να ξοδευτούν γιά πραγματική ανάκαμψη της Ελλάδας, έστω με την δική τους λογική και συνταγή. Μαζί και το να στριμώξουν με κάποιο τρόπο τους υπεύθυνους. Με κάποιο τρόπο ...

 

Όσο για μας, ο κόμπος έφθασε στο χτένι. Ακόμη και να μηδενίσει το κοντέρ του χρέους, με τα μυαλά που κουμαντάρουμε, πάλι θα καταχρεωθούμε. Αν μας δίνει πίστη κανείς πιά ...

Άρα το ζητούμενο είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση. Αν την κάνουμε κέφι φυσικά, αν την θέλουμε, αν έχουμε κουράγιο να ξαναξεκινήσουμε.

Ταυτόχρονα, όμως, με την οικονομική κατατστροφή εξελίσσεται η καταστροφή και του πολιτικού συστήματος. Δεν πιάνει ποντίκια πιά. Ποτέ δεν έπιανε, αλλά δεν κατέστρεφε και τα πάντα, όπως τώρα. Για την ακρίβεια, ποτέ δεν έπιανε και πολύ καλά τα ποντίκια.

Επίσης, όλο αυτό το σκηνικό καταστροφής, συμπληρώνει την εικόνα διάλυσης του κοινωνικού ιστού. Αυτό που ςκφράζει το περίφημο "να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα". Αλλά αυτό είχε προηγηθεί. Και ήδη τα σήματα επιστροφής στην παραδοσιακή ζεστασιά των ελληνικών κοινωνικών σχέσεων είναι ευδιάκριτα.

Φως στο βάθος του τούνελ - τουλάχιστον.

 

Να στο πω κι αλλιώς : πότε δεν είχαμε πρόβλημα με την πραγματικότητα. Όσο σκληρή και να ήταν, βρίσκαμε πάντα λύσεις. Πρόβλημα είχαμε με τις αυταπάτες και μόνον. Όπως το ότι δεν τρέχει και τίποτα να βάζουμε καπετάνιο τον κολλητό μας - χέστην την φουρτούνα που δεν ξέρει να την γυροφέρει.

 

Είδες και τί έγινε με τον πεντοζάλη. Άνοιγμα δευτεριάτικα με χάσμα στο -2%. Σιγά που θα τσίμπαγα, "βεβαίως-βεβαίως". Και έκλεισε χθες στο 1,1120 παρακαλώ. Μόλις 14 pips διαφορά από εκεί που γράφει το cover μου από 22/5/15. Είπες κάτι ;

Δεν είπες, αρκετά σου έγραψα, αλλά χρειάζεται κάτι ακόμη : μελέτησε τα άρθρα μου της βδομάδας που μας πέρασε. Ακόμη και οι δικές μου σκέψεις μπήκαν σε σειρά.

Καλό διάβασμα.

 

ερμάκος

Σχόλια

06/07 11:28  oberon
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
"Για τα παιδιά !"
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις