καβάλα στη Harley
το ημερολόγιο ενός μοναχικού καβαλάρη
Λίγα λόγια για εμένα
Do bet against me !


Η εξοικείωση στο πρωτάκουστο
519 αναγνώστες
Κυριακή, 5 Απριλίου 2015
08:57

 

double fifteen

Αγορίνα,

Κοντεύουν τρία χρόνια από τότε που μπήκε η βάση της στρατηγικής μου για το "μακράν μεγαλύτερο comeback της Ιστορίας του πλανήτη". Ήταν τρία διαδοχικά άρθρα μου τον Ιούλιο του '12. Με αναφορές σε τρεις καααλές fb-φίλες μου.

Στο "Δόγμα Αργυρώς" μπήκε η λογική "όσο πιό αργά τόσο πιό καλά". Στο "Η απορία της Μαίρης" μπήκε η ουσία της θηλυκής επανάστασης, του ρεαλισμού. Και στο "Η απόλυτη συμβουλή της Εύας" ήταν η προσωπική μου στρατηγική στο image making. Όπως και στην εξασφάλιση της αναγκαίας παραπλάνησης.

Σου έχω ξαναγράψει ότι δεν περίμενα να χρειασθεί τόσος πολύς χρόνος. Και τώρα απλώς είναι πιό ρεαλιστικές οι εκτιμήσεις μου, τα πλάνα μου. Ο ασφαλής σχεδιασμός - επαναλαμβάνω -  είναι για Άνοιξη του ΄16. Μία επίσης ασφαλή απόπειρα θα κάνουμε νωρίτερα. Μόνον.

Βασικό ζήτημα είναι αυτό που λέει ο τίτλος. Προβάλλω πρωτάκουστα - σκέψεις, ιδέες, προτάσεις κ.λ.π. Και δεν υπάρχει έδαφος υποδοχής και αξιολόγησης τέτοιων συλλογισμών.

 

Χρειάζεται, πρώτον, να είναι κανείς γνώστης του τί ακριβώς συμβαίνει όταν ακούει ή διαβάζει κάτι που απέχει παρασάγγας από αυτά που γνωρίζει. Μιλάμε για νευρικό κλονισμό. Αυτό έχουν αποδείξει τα πειράματα του Παυλώφ. Μπορεί να το εξακριβώσει εμπειρικά ο καθένας.

Αυτό το πρόβλημα, που υφίσταται γενικά, είναι ιδιαίτερα οξυμένο στην χώρα μας και μάλιστα αυτή την εποχή. Είναι η ανασφάλεια που κάνει τις παραδοσιακές αντιδράσεις στο καινούργιο και θεριεύουν. Συμβάλλουν και οι διάφορες κατά καιρούς ματαιώσεις ελπίδων.

Αν το ξέρεις, το αναγνωρίζεις, το διαχειρίζεσαι, το ξεπερνάς. Θέλει χρόνο και προσπάθεια.

 

Χρειάζεται, δεύτερον, να είναι κανείς έτοιμος διανοητικά. Έτοιμος για την λεγόμενη "διάψευση" ενός γνωστού κανόνα. Είναι μία γνωστή "μείζων πρότασις" που-χου το "Όλοι οι κύκνοι είναι άσπροι". Αυτός ο κανόνας επιβάλλει να χαρακτηρίζουμε "όχι-κύκνο" κάτι που έχει άλλο χρώμα. Όσο κι αν το πτηνό που βλέπουμε μοιάζει με κύκνο στο λαιμό, τις κινήσεις κ.λ.π.

Έλα μου, όμως, που στην Αυστραλία υπάρχουν μαύροι κύκνοι. Τί κάνουμε ; Οέο ;

Οι λογικοί άνθρωποι αναθεωρούν τον κανόνα. Καταλαβαίνεις ότι αυτό είναι σφόδρα πιό δύσκολο όταν ο κανόνας που είναι να αναθεωρηθεί αφορά ιδέες.

Δεν είναι εύκολο να μιλήσεις με θέμα την αναδόμηση του καπιταλισμού, ώστε να μην έχει νόημα ο σοσιαλισμός  Κάθε άλλο παρά έχω εισακουσθεί στο "Ο κανόνας είναι εργαλείο για την σκέψη. Όχι η ίδια η σκέψη." Που λανσάρω στον «μπάμπουρα».

Κανόνας, σήμερα, είναι η σύγκρουση.

Τυφλή εφαρμογή κανόνα είναι και η κλικ-φρρρ αντανακλαστική αντίδραση των πελατών του παγωτατζίδικου στην Αγγλία που λέγαμε. Δεν είναι σε θέση να διακρίνουν αν είναι συστηματικό πρόβλημα στο σέρβις μιάς επιχείρησης ή είναι μεμονωμένο περιστατικό. Ψιλά γράμματα για αποβλακωμένους.

Εν ολίγοις, ούτε τους κανόνες δεν ξέρει ο κόσμος να εφαρμόζει.

 

Να πώ σήμερα και ένα τρίτο χρειαζούμενο - αν και το έχουμε ξαναπεί πολλές φορές. Η διαχείριση της αμφιβολίας. Δεν είναι καθόλου εύκολο στις μέρες μας να είναι ο άλλος για κάποια ώρα με αμφιβολία. Τρελαίνεται – μεταφορικά.

Μου έτυχε διαδικτυακή συζήτηση όπου άφησα - χωρίς να το προσέξω - μία χαραμάδα αμφιβολίας για το αν κάνω πλάκα. Σήμερα το πρωί συνειδητοποίησα τί συνέβη και γιατί. Να δω πώς θα μαζέψω το ζήτημα. Αλλόκοτο φαινόμενο.

 

Κάπως έτσι έχει φθάσει για τα καλά η αποβλάκωση στην πολιτική ηγεσία της Ευρώπης. Περίεργα πράγματα. Είδες που κανείς δεν τα έβαλε με τον Λαφαζάνη για την "Ρήξη με την Ευρώπη της Γερμανίας". Δεν θα ήταν πιασιάρικο θέμα για την Bild ;

Είδες και δειλές αντιδράσεις στην - θεωρητική για την ώρα - στροφή στην Ρωσία.

Ανέχονται και να ασχολούνται μέρα-νύχτα με την Ελλάδα. Αφύσικο, αν πήγαιναν καλά στα δικά τους. Αλλά η χρηματιστηριακή φούσκα δεν σηκώνει μαγκιές, πριν ετοιμασθούν για το κραχ. Ε δεν έχουν φορτώσει στον κοσμάκη χαρτάκια ακόμη. Θα είναι πρωτάκουστος ένας πόλεμος π.χ. με τα χρηματιστήρια ψηλά. Οι πόλεμοι είναι για τους πάτους.

Γι' αυτό τους παίρνει μέχρι κινδυνολογία και απειλές. "Σκυλί που γαβγίζει δεν δαγκώνει" - γνωστόν.

Χώρια που το δομικό οικονομικό τους πρόβλημα είναι λεπτομέρεια μπροστά στην κοινωνική κρίση. Σήψη, απώλεια προσανατολισμού και νοήματος ζωής. Δημογραφικό.

Ευνουχισμός του ανδρισμού. Συστηματικό πρόβλημα. Ή φλώρος ή τσογλάνι. Μέλλον ; Ποιό μέλλον ;

 

Ξεκάρφωτο : Είναι καλό να είσαι μασίφ, αρκεί να μην πρόκειται να επιπλεύσεις.

Στις σημειώσεις μου το είχα. Τρέχα γύρευε τί είχα σκοπό να σου γράψω. Πάντως μόνο ακριβή ώρα δεν σου έχω δώσει.

Χαλαρά και πλαγιοκαθοδικά με δοντάκια.

 

ε.

Σχόλια

07/04 08:52  oberon
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
"Για τα παιδιά !"
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις