καβάλα στη Harley
το ημερολόγιο ενός μοναχικού καβαλάρη
Λίγα λόγια για εμένα
Do bet against me !


έλεγα μήπως 8|
503 αναγνώστες
Κυριακή, 19 Οκτωβρίου 2014
09:24

 

άντε πιά.

Αγορίνα,

Το ξέρεις από καιρό ότι έχω κάνει δουλειά προβολής θέσεων σε μεγάλο πλάτος και βάθος. Είναι ασύλληπτο αυτό, όμως, για τον οποιονδήποτε. Και ο βασικός λόγος είναι ότι και ο ίδιος δεν πολυκαταλαβαίνει τί ακριβώς ακούει.

Έλεγα μήπως να τελειώναμε στο τάκα-τάκα, αντί να περιμένουμε (βεβαίως-βεβαίως) την άνοιξη. Φυσικά, η απόπειρα είναι να ανάψουμε το σπίρτο - τα υπόλοιπα είναι έτοιμα. Μπουμ.

 

Όλο το πρόβλημα της ανάφλεξης είναι πρόβλημα νοημοσύνης. Ψάξε να βρεις ποιός ... φτωχούλης έχει πει το εξής : "Νοημοσύνη είναι η ικανότητα επεξεργασίας νέων δεδομένων". Φτωχούλης - έτσι ;

Προφανώς, κάποιος που δεν τα καταφέρνει στην ως άνω άσκηση, είναι χαημένος στο χρηματιστήριο. Από χέρι, όσα λεφτά και να έχει.

 

Παρατηρήσεις :

Πρώτον, μιλάει για ικανότητα -όχι για επιθυμία. Είναι άλλο να μην γουστάρεις να δεις νέα δεδομένα και άλλο να μην μπορείς να το κάνεις. Βάλε που-χου στο μυαλό σου τη φάση όπου έχεις έναν απένταρο. Του μοστράρεις ένα χιλιαρικάκι, αρκεί να απαντήσει σε ερωτήσεις κρίσεως σχετικά με το άρθρο "Ο κανόνας της περιουσίας και η Έξοδος". Ατυχώς, θέλει αλλά δεν μπορεί.

Δεύτερον, η επεξεργασία νέων δεδομένων προϋποθέτει το εξής απλό : να αναγνωρίσεις ότι πρόκειται για νέο δεδομένο. Αλλιώς δεν μπαίνεις στο νόημα. Φαντάσου να παίρνει η Πανάθα τον Μέσι. Και η κουτσή Μαρία καταλαβαίνει ότι αλλάζει το πράμα. Κάπως έτσι, περιμένει κανείς από τον αναγνώστη να πει ένα απλό : "Ουπς, για να ξαναδούμε την κατάσταση". Να εξετάσουμε την νέα ιδέα και να ξαναδούμε την κατάσταση. Όχι ότι άλλαξε πάραυτα.

Τρίτον, η επεξεργασία νέων δεδομένων προϋποθέτει κάτι ακόμη γενικό : την ικανότητα να έχει κανείς αμφιβολία. Να επιτρέπει δηλαδή στον εαυτό του να καταλήξει σε οποιοδήποτε συμπέρασμα. Ο σημερινός τυπικός αναγνώστης δεν επιτρέπει εις εαυτόν καμία αλλαγή απόψεων.

[Θα πούμε άλλη φορά για το σύστημα sic et non που έφερε τηε Ευρωπαϊκή Αναγέννηση. Ένα τεστ που δεν περνάει ούτε ένας στους χίλιους σημερινούς Ευρωπαίους.]

Και τέταρτον, από εκεί και κάτω αρχίζει η δεξιότητα της ενόρασης και η ικανότητα να κάνει κανείς ρεαλιστικά πλάνα. Περικλέους Επιτάφιος :

"Γιατί υπερέχουμε από τους άλλους και ως προς αυτό, ότι δηλαδή εμείς οι ίδιοι τολμούμε να υπολογίσουμε για όσα πρόκειται να επιχειρήσουμε. Σχετικά μ΄ αυτό στους άλλους η αμάθεια φέρνει θράσος, ενώ η σκέψη τους κάνει να διστάζουν. Πιο γενναιόψυχοι όμως πρέπει να θεωρούνται όσοι γνωρίζουν με σαφήνεια τις συμφορές και τα ευχάριστα, και όμως η γνώση αυτή δεν τους κάνει να αποφεύγουν τους κινδύνους."

Ή το έχεις και είσαι Έλληνας ή δεν το έχεις και δεν είσαι. Και είσαι ή ελληναράς ή νεογενίτσαρος. Μέχρι εκεί.

 

Αντιλαμβάνεσαι, είμαι βέβαιος, ότι πολλοί με διάβασαν την περασμένη Κυριακή, αλλά δεν πρόσεξαν - ίσως - την προειδοποίηση "Βίαιο, ανελέητο". Δεν ξύπνησαν ούτε όταν ξύπνησα από τον μεσημεριανό μου υπνάκο και έβαλα το της Βίσση "Υπερβολές". Ούτε - ίσως - όταν ανάρτησα λίγο αργότερα στο φου-μπουκ "Στην άκρη του γκρεμού τράβα τα λουριά του αλόγου" – κινέζικη σοφία, εκδόσεις Οδυσσέας.

Λίγες ωρίτσες μετά γύριζε από τα Τάρταρα ο ντι-τζέϊ.

Από εκεί και πέρα, τί να λες με τον κάθε ηλίθιο για το απόλυτο "just free tip" της προπερασμένης Κυριακής για το eur που κατέρρεε. Δεν μπορεί να σκεφθεί το νέο δεδομένο, δεν έχει νοημοσύνη.

Και το νέο δεδομένο είναι φυσικά του επιπέδου δυσκολίας "τί κάνει νιάου-νιάου στα κεραμύδια".

Εν πάσει περιπτώσει, μαγκιές όχι την ώρα που είμαι online.

 

Κατά τα άλλα, ο τίτλος έχει και ένα σημαδάκι που στο φου-μπουκ βγαίνει ένα κεφαλάκι με σκούρα γυαλιά. Είναι – όλο μαζί - η μόνιμη επωδός μου όταν κάποια fb-κολλητή μου καταπίνει την γλώσσα της. Και οι κολλητές ξέρουν ότι δεν κρατάω κακία, ιδίως από καλά κορίτσα που σκάνε στα γέλια αντί να νευριάσουν.

 

Κάπως έτσι, θα δούμε οσονούπω αν θα έχουμε μία ακόμη αναβολή ή θα έχουμε big-bang σύντομα.

Εκκρεμεί και η νεωτέρα ημετέρα ντιρεκτίβα επί του λίαν ασημάντου θέματος της ισοτιμίας ευρώ/δολλαρίου.

Σιγά τα ωά. Ψωροτρισεκατομμύρια.

 

ερμάκος

Σχόλια

19/10 09:30  Ερμάκος
19/10 17:00  oberon
20/10 21:15  GIASEMI
ΕΤΣΙ εξηγούνται οι αποδόσεις της παναθας...περιμένουν το Μέσι :)
26/10 18:09  Ερμάκος
Δεσποινίς σηκώνουμε αστεία, αλλά μέχρι ένα όριο ...

Άϊντε, σμουτς.
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
"Για τα παιδιά !"
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις