καβάλα στη Harley
το ημερολόγιο ενός μοναχικού καβαλάρη
Λίγα λόγια για εμένα
Do bet against me !


Εώμεν τους νόμους καθεύδειν
556 αναγνώστες
Κυριακή, 12 Οκτωβρίου 2014
10:37

 

Νέμεσις.

Αγορίνα,

Γίνεται σαφές, σε όλο και περισσότερους, το πρόβλημα με τα διάφορα μυαλά που είναι εμφανώς στα κάγκελα. Οι περισσότεροι μάλιστα θεωρούν σωστό να είναι τα μυαλά τους στα κάγκελα. Ο φανατισμός και η αγρίως στρατευμένη "σκέψη" θεωρούνται must.

Κάπως έτσι, θα το πήρε το μάτι σου, η απίστευτη αθλιότητα που λέγεται πολιτικός κόσμος αυτής της χώρας, επιδόθηκε σε μάχη χαρακωμάτων. Επίδειξη του πόσο ικανοί είναι σε αντιπαραθέσεις έκαναν ουσιαστικά - τίποτα σοβαρό παραπάνω.

Ετοιμάζονται να εμφανίσουν ως κεντρικό θέμα της Ελλάδας το θέμα της προεδρικής εκλογής. Ο απλός κοσμάκης θα εκλιπαρεί "βρείτε τα" για να μην γίνουν εκλογές. Ωμός εκβιασμός. Ο εγκλωβισμός είναι σαφής : "θα τα βρούν ή δεν θα τα βρουν ;", "εκλογές ή συνεχίζεται το ίδιο μοτίβο ;", "θα μείνουν αυτοί ή θα έλθουν οι άλλοι ;".

Ετοιμάζουν δηλαδή εθνική ανακούφιση που κάποιοι βουλευτές θα "υποκύψουν στις εθνικές ανάγκες" και θα ψηφίσουν τον εκλεκτό του συστήματος. Το ότι θα το κάνουν μόνο και μόνο για δικό τους προσωπικό συμφέρον, δεν είναι και πολύ σημαντικό για την κοινή γνώμη. Θα είναι μόνο για να βρεθούν αφορμές για τα γνωστά χεσίδια.

Για να συνεχίσουν την πολιτική τους καριέρα θα κάνουν ό,τι κάνουν οι πάντες. Αν υπάρξουν κάποιες εξαιρέσεις, άντε βρες τες μέσα στο πλήθος των ακραία ιδιοτελών. Αλλά και οι εξαιρέσεις θα είναι εγκλωβισμένες στις διαθέσιμες επιλογές.

 

Κάπως έτσι, η χιονοστιβάδα που έλεγα πριν τρεις βδομάδες εξελίσσεται με γεωμετρική ακρίβεια. Δεν ήταν στο ακριβές rendez-vous ο γου-δου με την αφεντιά μου, εξ ου και η σχετική δευτεριάτικη παράσταση ήταν "ως εάν".

Κάποιος, βέβαια, που ζητάει πληροφορίες από την αφεντιά μου έχει δύο δρόμους και μόνον : ή μελετάει τί γράφω ή με πληρώνει. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει. Προφανώς κάποιος που δεν κάνει ούτε το ένα ούτε το άλλο - δικαίωμά του - δεν με έχει καμία ανάγκη. Απλά πράγματα.

Έβγαλα και τα συμπεράσματά μου από μιά βαριά δήλωση που μου έκανε συνάδελφός σου του εξωτερικού : "βάζω λεφτά μόνον όταν ξέρω τί φύλλο θα πέσει". Του ‘στειλα το προηγούμενο άρθρο μου, όπου διετυπώθη παρ' ημίν το στοπ στην πτώση του eur, και του είπα : "άρα είχες διαφυγόντα κέρδη".

 

Τα σύννεφά μαύρισαν σαν κοράκι στα εξωτερικά - το βλέπουν κι άλλοι πιά. Δεν ξέρω τί θα καταλάβουν σε τυχόν pullback. Βίαιο και ανελέητο.

Πάντως το δέλεαρ είναι απίστευτα γοητευτικό. Ρευστοποιείς στην Wall και τα αλλάζεις από dollars. Ψηλά το ένα, ψηλά και το άλλο. Κι αν διαβλέπει κανείς ανατροπή του σκηνικού, κάποια εθνικά νομίσματα είναι τσάμπα. Και οι τοπικές οικονομίες έχουν προοπτική να ωφεληθούν από την προδιαγραφόμενη ήττα του μπαρμπα Σαμ που τις καταδιώκει ανηλεώς.

 

Ούτως εχόντων των πραγμάτων, θα σταθμίσω κι εγώ τα πράγματα. Αν θα παρέμβω, πότε θα παρέμβω. Και ποιούς και πώς θα ενημερώσω.

Μου πήραν και το αυτοκίνητο γιατί ήμουν 2-3 ώρες παρακαρισμένος στην Πανεπιστημίου. Άρα δεν υπάρχουν οι εντολές που άλλοτε εμφανώς υπήρχαν.

Όθεν, χάρες στον ασ χωρίς να μου τις ζητάει, τέλος. Θα μου το φέρει η αρχιφύλαξ που γέλασε όταν της είπα την ιδιότητά μου που ξέρεις. Δεν ξέρω πώς θα το ανοίξει, δεν ξέρω τί θα κάνει με τις διαδικασίες κ.λ.π. κ.λ.π. Εγώ το θέλω παρκαρισμένο στο parking μου. Και να είναι και γεμάτο το ρεζερβουάρ.

 

Προφανώς κάποιοι φίλοι θα χρειασθεί να καταλάβουν ότι "αν δεν σπάσουν αυγά, ομελέτα δεν γίνεται". Εξ ου και ο τίτλος του παρόντος ταπεινού αρθριδίου.

Ε

 

 

Σχόλια

12/10 10:40  Ερμάκος
12/10 19:17  GIASEMI
Ανέτρεξα εις το διαδίκτυον δια να κατανοήσω τον τίτλο του ταπεινού σας αρθρίδιου και εύρηκα :
«Εώμεν τους νόμους καθεύδειν» («Ας αφήσουμε τους νόμους να κοιμούνται»). Φράση των 5 Εφόρων της Σπάρτης. Ειπώθηκε για τους πρωταίτιους κάποιας ήττας των Σπαρτιατών σε μια από τις παρακάτω περιπτώσεις: Στην μάχη της Σφακτηρίας (στα πλαίσια του Πελοποννησιακού πολέμου 431-404 πΧ), που έγινε το έτος 425 πΧ μεταξύ Αθηναίων και Σπαρτιατών, και η οποία έληξε με ήττα της Σπάρτης και την επιβολή βαριών όρων σε βάρος της.
Η 2η περίπτωση είναι: η μάχη της Μαντίνειας (326 πΧ) με αντιπάλους, τούτη τη φορά, τους Σπαρτιάτες και τους Θηβαίους (οι οποίοι είχαν αρχηγό τον ξακουστό Επαμεινώνδα, που σ' αυτήν – αν και νικητής – σκοτώθηκε. Την ώρα που ξεψυχούσε, κάποιος του είπε: «Τι κρίμα, που δεν αφήνεις παιδιά πίσω σου». Αυτός απάντησε: «Αφήνω δύο κόρες: την νίκη στα Λεύκτρα και την νίκη στην Μαντίνεια». Το αποτέλεσμα, λοιπόν, της μάχης αυτής ήταν πάλι η ήττα των Σπαρτιατών. Οι Σπαρτιατικοί νόμοι ήταν πολύ σκληροί για τους ηττημένους και ιδιαίτερα για τους «τρέσαντες», τους «ριψάσπιδες» και τους υπεύθυνους αρχηγούς του στρατού. Προέβλεπαν και τον θάνατο ακόμη. Σε μια, λοιπόν, των 2 περιπτώσεων οι Έφοροι θέλησαν να δείξουν την επιείκειά τους και να αποφύγουν την θανατική ποινή, λέγοντας: «Εώμεν τους νόμους καθεύδειν» (= «Ας αφήσουμε τους νόμους να κοιμούνται»)
Σημείωση: Εν κατακλείδι να πω: Πού θα βρούμε σήμερα 5 σύγχρονους «Εφόρους» να διακηρύξουν: «Εώμεν τα απάνθρωπα Μνημόνια καθεύδειν, και την θείαν Δίκην τους συντάξατες και επιβάλλοντες αυτά εξολοθρεύειν, για να μην αφανισθεί ένας ολόκληρος περήφανος λαός, που δίδαξε στους άλλους λαούς το καλώς πολιτεύειν»;
(Εκτός από το ρήμα «πολιτεύομαι» - απαρέμφατο «πολιτεύεσθαι», υπάρχει και το αρχαίο ρήμα «πολιτεύω» = είμαι ελεύθερος πολίτης, απαρέμφατο «πολιτεύειν»).

* Ο Νίκος Λάμπρου είναι συνταξιούχος δάσκαλος
12/10 20:22  oberon
Μάρα πολύ καλή παρέμβαση. Απαντώ ευθέως.

Πρώτον, δεν υφίσταται περίπτωση να "αφανισθεί ένας ολόκληρος περήφανος λαός, που δίδαξε στους άλλους λαούς το καλώς πολιτεύειν".
Δεύτερον, προ του φάσματος αφανισμού, οιοσδήποτε λαός, αφ' ενός βάζει τους νόμους στην άκρη και, αφ' ετέρου, επιλέγει τον ισχυρότερο για ηγέτη. Αυτό διδάσκει η Ιστορία.
Τρίτον, μέχρι να επικρατήσει ο ως άνω ορθολογισμός στον ρημαδότοπό μας, έχουμε καιρό. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα γίνει "στο και πέντε". Από τσογλάνια και προδότες αφθονούσε πάντα αυτός ο τόπος. Αυτόν τον καιρό ειδικά, έχουμε πήξει.

Στη διάθεσή σου, πάντα. Σμουτς.
12/10 20:53  oberon
13/10 21:24  GIASEMI
Σας ευχαριστώ θερμά για την άμεση απάντησή σας και επιτρέψτε μου να σχολιάσω και γω με τη σειρά μου το σημείον του αφανισμού ,εννοείται βεβαίως βεβαίως οτι δεν υπάρχει καμιά τέτοια περίπτωση για τον ελληνικό λαό καθώς έχει προβλέψει και έχει προβεί εγκαίρως στη λεγόμενη διασπορά κινδύνου.Με λίγα λόγια ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΟΥ στον κόσμο ! ( κάτι σαν τα...jambo να φανταστείς :)

Με τιμή Μάρα...
14/10 10:08  oberon
Μάρα, ευχαρίστως να απαντήσω στην έμμεση ερώτησή σου : "γιατί δεν θα αφανισθούμε ;".

Δεν είναι ο λόγος η διασπορά που λες. Άλλοι λαοί, με αντίστοιχη γεωγραφική διασπορά και ανάλογη επίθεση εναντίον τους, θα μπορούσαν κάλιστα να αφανισθούν.

Η δική μας άμυνα είναι θέμα υψηλής ατομικότητας. Ο καθένας μας είναι μιά ομάδα μόνος του. Απρόσβλητος από συνηθισμένα μέσα μαζικής υποδούλωσης.

Πρόσθεσε και το απόλυτο εθνικό μιμίδιο - την γλώσσα. Που παράγει ευφυΐα. Παράγει - το τονίζω.


Από εκεί και πέρα, όταν τους παίρνουμε σιγά-σιγά τα σώβρακα, για ποιόν αφανισμό να μιλήσουμε.

Ανέκδοτο : https://www.facebook.com/photo.php?v=698504750162271
[Νομίζω φαίνεται και χωρίς να είσαι στο fb. Αν όχι, join the club.]
14/10 11:14  oberon
Σφοδρή επίθεση Σαμαρά στον ΣΥΡΙΖΑ

http://www.kathimerini.gr/787879/article/epikairothta/politikh/sfodrh-epi8esh-samara-ston-tsipra

"Εδώ υπάρχει δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας πριν από τρεις εβδομάδες, εάν αισθάνεται την ανάγκη ο κ. Γιακουμάτος και η κυβέρνηση να το διαψεύσουν, ας το κάνουν», απάντησε ο κ. Σκουρλέτης."


Είναι προφανές ότι η κυβερνητική πλευρά προσπαθεί να εφεύρει ζήτημα και να πυροδοτήσει καυγά υψηλών τόνων.Αναρωτιέται κανείς αν αντιλαμβάνεται η "κυβέρνηση" τί σημαίνει για την χώρα ,μας μία όξυνση αντιπαράθεσης, στην σημερινή συγκυρία. Το αν αντιλαμβάνεται τί γίνεται στον κόσμο δεν χρειάζεται ερώτημα.
Μένει να δούμε την στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Αν θα πέσει στην παγίδα του καυγά.
15/10 12:17  oberon
15/10 17:29  oberon
16/10 08:12  oberon
16/10 10:09  oberon
16/10 16:37  oberon
16/10 17:49  GIASEMI
" αντίνοος , ευρύμαχος , αμφίνομος , αγέλαος "
ζουν και βασιλευουν ο οδυσσέας πέθανε...
16/10 18:22  oberon
Μπρρρρ ... Κουνήσου απ' την θέση σου παλιοθήλυκο.

Σμουτς.
16/10 21:45  oberon
17/10 16:47  GIASEMI
Με τοοοοσα...παλαιοθηλυκα που συνάντησε στο διάβα του σγα μη ξαναγυρνούσε στην πηνελόπη ,αχαχαχαχα !
17/10 16:51  GIASEMI
Να εδώ τα λέει όλα :

Οδυσσέας

Αντικριστά από τον βράχο που σου γράφω
βλέπω της θάλασσας το κύμα να αγριεύει
γλιστράει το βλέμμα στον ορίζοντα ξεφεύγει
και μ' ένα αντίο αυτό το γράμμα υπογράφω
Ξέρεις δεν μίλησα στον Κύκλωπα για σένα
ούτε στην Κίρκη που τα μάγια της με δένουν
τώρα το νιώθω πως εκείνοι που ξεμένουν
καλά το ξέρουν πως τα πάντα είναι γραμμένα.
Στόμα με στόμα
ταξιδεύουνε οι μύθοι
Παρ' το απόφαση Ιθάκη δεν γυρίζω
Γιατί μ' αρέσει σαν φυγάς να τριγυρίζω
για να κρατάω ζωντανό το παραμύθι
Του καραβιού μου το σκαρί έχει σκουριάσει
και τα μισά του τα κατάρτια είναι σπασμένα
ο αέρας φέρνει κάτι λόγια μπερδεμένα
μα εγώ επίτηδες το δρόμο έχω χάσει
Λοιπόν παντρέψου αν το θες κάποιον μνηστήρα
μεθάω με αλμύρα και τα λογικά μου χάνω
σε κάποια γη που δεν με ξέρει αν πεθάνω
θα έχω ξοφλήσει όλα τα χρόνια που σου πήρα
Στόμα με στόμα
ταξιδεύουνε οι μύθοι
Παρ' το απόφαση Ιθάκη δεν γυρίζω
Γιατί μ' αρέσει σαν φυγάς να τριγυρίζω
για να κρατάω ζωντανό το παραμύθι

Μουσική -- Στίχοι: Στέλιος Κάτσαρης
17/10 17:36  oberon
Πόσο συνηθισμένο ήταν το πρόβλημα με τις Σειρήνες ; Απολύτως συνηθισμένο ! Τόσοι και τόσοι θα είχαν περάσει ή θα είχαν αποφύγει την προσέγγιση στο επικίνδυνο νησί.

Άλλοι θα προσέγγισαν και θα την πάτησαν, άλλοι προειδοποιημένοι και εγκρατείς θα διασώθηκαν πλέοντας σε μακρινή απόσταση από τον … πειρασμό.

Σιγά μην έχανε τη φάση, αλλά δ-ε-ν υπήρχε λόγος να πάρει στο λαιμό του και τους – όχι και τόσο εγκρατείς – συντρόφους του, που προφανώς δ-ε-ν θα άντεχαν αυτό που επέλεξε να αντέξει ασμένως ο ίδιος.

Και, εδώ που τα λέμε, πλησιάζει την απόλυτη ηδονή (εντάξει και λίγο διαστροφική) να ακούς θεσπέσιες μουσικές, να βλέπεις κουκλάρες να χορεύουν ματαίως για πάρτη σου, να είσαι δεμένος (αυτό πια πόσο μετά ανακαλύφθηκε ;), να τις αφήνεις «στα κρύα του λουτρού» απομακρυνόμενος «σώος και αβλαβής», να βλέπεις τους άλλους να σκυλιάζουν από τη ζήλεια και τη στέρηση…

Είπαμε να νοιαζόμαστε για τους δικούς μας, αλλά – «όλα και όλα» - αυτό δ-ε-ν είχε λόγο να το μοιραστεί με κανένα !
17/10 17:38  oberon
Από το κεφάλαιο "ΛΥΣΕΙΣ, ΛΥΣΕΙΣ, ΛΥΣΕΙΣ" του γνωστού πονήματος.

Αν δεν με απατά η μνήμη μου, στο έχω ξαναβάλει δεσποινίς. Πάντως, επίκαιρον λίαν ...
17/10 19:49  GIASEMI
Το ενθυμούμαι , οπότενες σα βγεις στο πηγαιμό για την ιθάκη πάρε όλες τις απαραίτητες...προ~φυλάξεις :)
17/10 19:56  oberon
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
"Για τα παιδιά !"
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις