καβάλα στη Harley
το ημερολόγιο ενός μοναχικού καβαλάρη
Λίγα λόγια για εμένα
Do bet against me !


Το κρίσιμο ερώτημα
780 αναγνώστες
Κυριακή, 8 Ιουνίου 2014
09:09

 

και η ανάντη αστοχία.

Ομορφιά μας,

Ήταν πράγματι πανέμορφη η παρέμβασή σου στο θέμα "Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ" - στου oberon. "Γυρίζει το γρανάζι, χωρίς να λογαριάζει" - εκεί βρισκόμαστε.

Γρανάζι π.χ. είναι και το ΧΑΑ, ανεβαίνει επιμόνως, και δεν λογαριάζει. Τί δεν λογαριάζει ; Αυτούς που το βλέπουν και μονολογούν "άααχ ο καλός ο γιαρμάς που δεν είναι για μας" ... 1.324,56 next day το μη κρίσιμο ερώτημα.

 

Το κρίσιμο ερώτημα είναι άλλο : ποιοί είμαστε.

Το καταπληκτικό άρθρο της καλής fb-φιλενάδας μου δίνει μία γλαφυρή αλλά και εξαιρετικά εύστοχη προσέγγιση του θέματος. Καμία σχέση με αυτό που ανέφερες : "είμαστε σαν σελίδα της ελληνικής μυθολογίας ,ανήμποροι περιμένουμε να φανεί ο ήρωας". Καλά κάνεις που το ειρωνεύεσαι.

Πράγματι εκεί είναι ο πολύς κόσμος. Εκεί είναι οι διάφοροι φθηνοί αρχαιολάτρες. Εκεί είναι - κατ' ουσίαν - και οι ποικίλοι προσκυνημένοι. Δεν είναι εκεί, όμως, το άρθρο. Στο υπέδειξα : "Κι όμως, μέσα στα άβουλα κορμιά των Ζεντ, που μηχανικά ακολουθούν τις εντολές των κατακτητών τους, ποτέ δεν έπαψε να κατοικεί μια λάμψη, και αν κάποιος μπορεί να βλέπει πίσω από τις σκιές, σίγουρα θα τη δει."

Άλλο εσωτερική λάμψη, άλλο ήρωες, Και συμφώνησες : "ωραία...".

 

Στην ουσία, όμως, το άρθρο αναδεικνύει ένα βασικό στοιχείο, τον όρο του υπότιτλου αυτού του τρισάθλιου άρθρου, την ανάντη αστοχία. Όλοι ψάχνουν για ενόχους και ευθύνες στα πρόσφατα καταντήματα. Το πολύ μέχρι τη μεταπολίτευση. Το άρθρο υπονοεί σαφώς παραπλάνηση πριν χιλιετίες. Δεν θα λύσω την αλληγορία, ας το κάνει ο κάθε ενδιαφερόμενος μόνος του.

Να σου μεταφέρω απλώς πώς της είχα σχολιάσει προηγουμένως μία ανάρτησή της που έλεγε κάτι αισιόδοξο για "απαλλαγή του ανθρώπου από την ανάγκη να είναι οπαδός".

"Πολύ φοβάμαι ότι κινδυνεύουμε να δούμε να αντικαθίστανται οι οπαδοί με πελάτες, καταναλωτές. Χρειάζεται εκ βάθρων αλλαγή στον τρόπο σκέψης για να γίνει ακριβώς αυτό που εννοείς Όλγα. Κατά τη γνώμη μου είμαστε μπροστά σε μία βαθειά διαδικασία αναγέννησης. Πνευματική προετοιμασία πολιτικής και κοινωνικής αλλαγής. Στην Ευρωπαϊκή Αναγέννηση κράτησε αιώνες. Η Ελληνική Αναγέννηση, πολύ βαθύτερη, είναι ερώτημα το πόσο θα κρατήσει. Όπως όλα τα ελληνικά, είναι ή του ύψους ή του βάθους. Ή θα δούμε big bang ή θα κρατήσει ακόμη περισσότερους αιώνες."

 

Να σου βάλω και ένα κομμάτι από την "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ" - πάντα για την ανάντη αστοχία.

"Ας υποθέσουμε ότι κάποιος θέλει να πάει ακτοπλοϊκώς από την Αθήνα στη Λέσβο. Πηγαίνει στο λιμάνι του Πειραιά και μπαίνει στο καράβι. Τελευταίας τεχνολογίας, ταχύτατο, πεντακάθαρο, άνετο – όλα στην εντέλεια.

Μόνο που ο αμέριμνος ευτυχής ταξιδιώτης μας κάποια στιγμή ανακαλύπτει ότι το καράβι φθάνει γρήγορα και άνετα στον προ-ορισμό του : το λιμάνι του Ηρακλείου. Ο ταξιδιώτης μας δεν είχε προσέξει την ταμπέλα προορισμού στην είσοδο του καραβιού.

Κάποιος που εστιάζει την προσοχή του σε αστυνομικής φύσεως λεπτομέρειες, όπως «πώς θα περάσει τον έλεγχο εισιτηρίων ;» κ.τ.τ., ας σκεφθεί τι μπορεί να σημαίνει το κινέζικο «Όταν το δάχτυλο έδειχνε το φεγγάρι, ο ηλίθιος κοίταζε το δάχτυλο» …"

 

Θα σου πρότεινα να θυμηθείς και πώς ανέπτυσσα το θέμα στο σχέδιο λόγου στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Πάνε κάπου τρισήμισυ χρόνια από τότε που κατέγραψα στα αρχεία του τις πολιτικές μου θέσεις.

Νομίζω είναι ταυτόχρονα και τρανταχτή απόδειξη του φαινομένου που περιγράφει ένας καλός μου φίλος : "Κάποτε είχαμε λογοκρισία του Τύπου. Τώρα έχουμε λογοκρισία από τον Τύπο."

Ιδού :

ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ - Turn key solution

1118 αναγνώστες

Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου 2010
21:55

Σ.τ.Ε. αρ. πρωτ. Π.7969/8.12.2010 - Σχέδιο λόγου

 

Ευκαιρία να θυμηθείς και τα παλιά σου σχόλια. Θα διακρίνεις, νομίζω, και τι έχει μείνει ίδιο σε μένα και τι έχει αλλάξει.

Η ουσία – πάντα ! – είναι στο πού ψάχνουμε την άκρη της κλωστής.

Καλό καλοκαίρι Μάρα !

 

ερμάκος

υ.γ. αν δεν το πρόσεξες, σήμερα έχω βάλει links.

Σχόλια

08/06 17:25  PREMIUM
Σειρά ! Το κρίσιμο ερώτημα το έθεσα προ ολίγου στη σύζυξ !
Πώς θα γλιτώναμε ένα μεγάλο μέρος της κατάχρησης δημόσιου πλούτου ???
ΑΝ οι συγκεκριμένοι καταχραστές είχαν τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν και τους έκανε κούκου στα : http://www.youtube.com/watch?v=Ta1ff2VJKB0 ! Δεν το συμμερίστηκε λόγω ... «θέσεως» :-)
08/06 19:10  oberon
08/06 19:18  PREMIUM
Και να φανταστείς ότι όλους αυτούς μανούλες τους έκαναν ! Απλά δεν είχαν γονίδιο με ... κά~καλα :-)
08/06 22:30  oberon
08/06 22:48  PREMIUM
08/06 22:51  Ερμάκος
09/06 03:29  ΦΤΗΝΙΑΡΗΣ
09/06 08:07  oberon
09/06 20:11  PREMIUM
09/06 20:18  PREMIUM
Με Αβραμό και Βορίδη σε καίρια πόστα που ήδη τις έχουν τις ... μικρούλες και δεν έχουν πια ανάγκη θάχουμε τριτογενές πλεόνασμα ! αχαχαχαχαχα !
10/06 11:05  oberon
10/06 13:23  oberon
10/06 14:34  ΦΤΗΝΙΑΡΗΣ
Καλό καλοκαίρι σειρά με τη ... Julia http://www.youtube.com/watch?v=OLP1pqNx0v4 για την οποία και εγώ θα έκανα κατάχρηση δημοσίου πλούτου !
11/06 19:32  GIASEMI
ανάντη και κατάντη ε; πως φαίνεται οτι κατέχεις τη μη~ΧΑΑ~νικη :)
11/06 19:35  GIASEMI
για το ΧΑΑ μη σας νοιάζει τίποτα, με ΧΑΑ~ρδούβελη αρχηγό θα σπάσει το γρα~νάζι από τις πολλές στροφές !
11/06 19:47  GIASEMI
για σένα έχω να παρατηρήσω, σχετίζοντας τα παλιά γραπτά με τα νέα ,πως είσαι σταθερός (βράχος) και συγκεντρωμένος στο...όραμά σου ,έχεις βρει το δρόμο της ζωής και ξέρεις και ποια είναι η Ιθάκη...σου ,εγώ τώρα τι να τη κάνω την...ομορφιά (έχουμε γεμίσει ομορφιές τελευταία ) έπρεπε να έχω και κάτι παραπάνω ,να είμαι π.χ η κίρκη και να σε κάνω...πλανητάρχη !
αλλά βλέπεις δεν είμαι μάγισσα ,ούτε καν ...μάγκισσα :)
11/06 19:50  GIASEMI
και με την άκρη που λες στους επί~λογους εμπνεύστηκα για pashalisterzis που σαρέσει τόσο !αχαχαχαχα !
http://youtu.be/Ohakg09zvQ4
11/06 19:51  oberon
11/06 19:52  GIASEMI
Στίχοι:
Από την άκρη των ακριώ
ώστε να πας στην άκρη
στέκουνε τάβλες αργυρές,
στρωμνιά μαλαματένια,
ποτήρια με τις ερωθιές

Ποτήρια με τις ερωθιές
κι απού τα δει πλανάτε
και πέρασεν ο βασιλιάς
κι είδε τα και πλανέθη
Χριστέ, μην ήμουν βασιλιάς

Χριστέ, μην ήμουν βασιλιάς,
Χριστέ μην ήμουν ρήγας
να πέζευγα να χόρευγα.
11/06 20:08  GIASEMI
11/06 20:30  Ερμάκος
13/06 07:05  PREMIUM
Ωραία παρέα κάνετε ! ΧΑΑ~μο~γελαστή : http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=4426749&pg=1&pid=4426749&orderdir=asc#post_4426749 !
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
"Για τα παιδιά !"
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις