καβάλα στη Harley
το ημερολόγιο ενός μοναχικού καβαλάρη
Λίγα λόγια για εμένα
Do bet against me !


Η απολογία των υπεράνω υποψίας
532 αναγνώστες
Κυριακή, 12 Ιανουαρίου 2014
08:23

π.χ. Πλάτων.

Αγορίνα,

Προχθές στη γενέτειρα, πάνω στη φάση μιάς κουβέντας, μου βγήκε η ατάκα "Μία φιλότιμη προσπάθεια να αδειάσεις τη θάλασσα με το κουτάλι". Αν κρίνω από τις αντιδράσεις της παρέας, το νόημα είναι αρκούντως κατανοητό.

Αυτή τη στιγμή, αν το καλοσκεφθείς, η κοινωνία μας επιδοκιμάζει κάθε "λίγο" τύπο, την ώρα που δουλεύει ενταντικά το κουτάλι του. Η αγωνία για την επιβίωση δίνει τη βάση. Όταν φοβάσαι για στοιχειώδη, κάποιος που στα δίνει, έστω και από δημόσιο χρήμα, είναι ευεργέτης σου.

Εκεί βρισκόμαστε.

 

Ζούμε τις τελευταίες Αλκυονίδες ημέρες της χρονιάς, και είναι χάρμα οφθαλμών. Σκέτη λατρεία.

Το θέμα είναι τί γίνεται μόλις ξαναπιάσει ο χειμώνας. Και κάτι έχουμε πει περί January effect ...

Αν πράγματι η προσπάθεια - κάποια που συζητάμε - είναι "κουτάλι-θάλασσα", είναι θέμα χρόνου για τον καθένα το πότε θα το καταλάβει. Άλλος το διαβλέπει, σκεπτόμενος νηφάλια και λογικά. Άλλος το παίρνει χαμπάρι όταν κουτουλήσει στην αποτυχία. Κι άλλος βρίσκει δικαιολογία του στυλ "πέρα βρέχει" και παράλληλα φορτώνει την αποτυχία κάπου αλλού ...

Το βασικό είναι η πραγματικότητα : Αν πράγματι η προσπάθεια είναι "κουτάλι-θάλασσα".

Να στο πω κι αλλιώς. Προ ολίγου ανέτειλε ο ήλιος. Άλλος γνωρίζοντας την ακριβή ώρα που θα ανατείλει στήθηκε να δει τα 10 λεπτά πριν και 5 μετά. Μαγεία. Αλλά φυσικά δεν είναι απλό να ξέρεις τί ώρα ακριβώς θα ανατείλει ο ήλιος εκεί που θα στηθείς. Δεν φθάνει να διαβάσεις π.χ. το ημερολόγιο.

Πρέπει να ξέρεις τη διαφορά αστρονομικής ώρας με την ωριαία άτρακτο, αλλά και να λάβεις υπ' όψιν σου τα βουνά που τυχόν παρεμβάλλονται. Απλούστερο, βέβαια, είναι να κοιτάζεις πότε-πότε το ρολόϊ σου την ώρα που ανατέλλει, ώστε την επόμενη να ξέρεις.

Αυτά κάνουν τα φρόνιμα παιδιά.

Άλλος στήνεται στο στυλ "τώρα θα βγει, τώρα θα βγει". Μέχρι που μπορεί και να χάσει την ανατολή από απογοήτευση ...

Κι άλλος κοιμάται τον ύπνο του δικαίου ...

 

Για το αντίθετο, για να μην αδειάζει δηλαδή κανείς τη θάλασσα με το κουτάλι, χρειάζεται να ξέρει τί κάνει. Και το βασικό όπλο για να ξέρει τί κάνει είναι η θεωρία της ανιούσας και κατιούσας διαλεκτικής του Πλάτωνα.

Πιάνεις το πρόβλημα, βρίσκεις σοβαρά την αιτία του, την αιτία της ενδιάμεσης αιτίας, και τελικά τη ρίζα του προβλήματος. Αυτό σημαίνει "φιλοσοφούμεν άνευ μαλακίας". Αν ερμηνεύσουμε τον Θουκιδίδη.

Και υπάρχει και επιβεβαίωση : σκέπτεσαι υποθετικά ότι διορθώθηκε η ρίζα του προβλήματος και αναλογίζεσαι τις εύλογες επιπτώσεις. Αν έχεις πράγματι επέμβει σωστά στη ρίζα του προβλήματος, η αλληλουχία των ευεργετικών συνεπειών είναι αβίαστη. Μπαίνουν τα πάντα στη θέση τους.

 

Τώρα, το γιατί κανένας Πλατωνικός φιλόσοφος δεν ασχολήθηκε με προβλήματα και ρίζες προβλημάτων είναι άλλο καπέλλο. Και κάπως έτσι φθάσαμε στα σημερινά χάλια. Γιατί φορτωθήκαμε την αμπελοφιλοσοφία της Αθηναϊκής παρακμής, χωρίς να πάρουμε το χρήσιμο στοιχείο της.

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά ο κύριος υπεύθυνος της περιβόητης φιλοσοφικής σχολής δικάσθηκε, απολογήθηκε, καταδικάσθηκε, αυτοεκτελέσθηκε. Και κάπως έτσι κατάφερε και αθωώθηκε στα μάτια κάθε καλού κοριτσιού "με γαλλικά και πιάνο".

 

So.

Οργάνωσα μία συμμάζωξη την Τετάρτη για το θεατρικό "Η αληθινή Απολογία του Σωκράτη". Event που λέμε στο facebook - εκεί το βρίσκεις. Θα μαζευτούμε νωρίτερα για καφέ/τσάϊ, θα δούμε την παράσταση, και μετά κουβέντα με τους συντελεστές της παράστασης.

Συνάντηση γνωριμίας, όχι ακόμη ανατροπές. Μόνο κουβέντα χαλαρή. Μήπως και αρχίσει λίγο νωρίτερα, αλλά όχι τώρα, η Άνοιξη ...

 

Ε

Σχόλια

12/01 08:31  Ερμάκος
12/01 09:34  ΦΤΗΝΙΑΡΗΣ
Σειρά ! Εψές βράδυ λίγο πριν την ... Ανατολή μου πήραν τις πινακίδες στην ... Ιερά Οδό απέναντι από το ... Dream City !
Μάλλον γιατί το Polaki δεν ανήκε σε θαμώνα ! Έχεις κανέναν γνωστό στη Διεύθυνση Τροχαία Αθήνας, αλλιώς πως νάρθω να ... απολογηθώ !
12/01 09:38  ΦΤΗΝΙΑΡΗΣ
Κατά τ΄ άλλα μια βροχούλα ΜΟΝΟ την Τετάρτη θάχουμε http://www.meteo.gr/meteoplus/cf.cfm?city_id=12 αλλά οι ... θερμοκρασίες θα παραμείνουν γενικά υψηλές !
12/01 10:30  oberon
12/01 10:57  PREMIUM
Εγώ περίμενα να μου αφιερώσεις το : http://www.youtube.com/watch?v=fgNmqWQRAL0 !
12/01 12:40  oberon
12/01 14:25  PREMIUM
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
"Για τα παιδιά !"
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις