καβάλα στη Harley
το ημερολόγιο ενός μοναχικού καβαλάρη
Λίγα λόγια για εμένα
Do bet against me !


Πότε γυρίζει το κύμα
704 αναγνώστες
Κυριακή, 9 Ιουνίου 2013
07:14

το ελληνικό.

Αγορίνα,

Έκανε αίσθηση στο άρθρο "Οι δύο μεγάλοι πολιτισμοί" το κινέζικο "Το κύμα θα  φθάσει όσο χαμηλότερα γίνεται πριν γυρίσει ". Έχουμε συνηθίσει να ακούμε τα αντίστοιχα ελληνικά στο στυλ μπαινάκης-βγαινάκης.

Δεν πείθει το ίδιο π.χ. το "από ρόδο βγαίνει αγκάθι και από αγκάθι βγαίνει ρόδο". Η θεώρηση της κρίσης ως κύματος, όμως, δίνει άλλη διάσταση. Χώρια το μήνυμα "κύμα είναι θα γυρίσει" που χαϊδεύει τα αυτιά του κάθε άνανδρου.

Δεν είδα κανέναν να το σκέπτεται και πολύ με αυτή την αμφίσημη προσθήκη "μόνο του". Μάλλον η εξήγηση που δόθηκε εν γένει ήταν ότι ξεκαθάριζα το ότι "κάτσε και κοίτα ρε φίλε". Το αμφίσημη δεν έτυχε προσοχής ..

Ποιός να κάνει προσπάθεια να γυρίσει το κύμα πριν την ώρα του ; Φυσικά καταλαβαίνεις ποιά είναι η απάντηση.

 

Να μη λέμε πολλά σήμερα, αφού άλλωστε το "δεν υπάρχεις" δεν θα μου το πεις, καθώς θα λείπεις από την καθορισμένη συνάντηση με τους άλλους.

Ελπίζω τουλάχιστον να διάβασες το άρθρο "Τα μυστικά των ανακεφαλαιοποιήσεων", ώστε να μπορείς να διαβάσεις και το αντίστοιχο αυριανό.

Η κατάσταση είναι πλέον σε επίπεδα συναγερμού και είναι να φανεί σύντομα ποιοί είναι με ποιούς και πού το πάνε.

 

Να σου θυμίσω ένα κομμάτι από τον "Τηλέμαχο" - άσχετο έτσι ;

"Σε κάποια άλλα problems ήταν λιγότερο αποτελεσματικός στην προστασία των πληρωμάτων του.

Το έπος τον εμφανίζει πολλές φορές να προσπαθεί εις μάτην να αποτρέψει τους συντρόφους του από μοιραία λάθη.

Στο σημείο αυτό, πολύ ρεαλιστικά, συμβιβάζεται κανείς με την ιδέα ότι μεγάλα μυαλά σαν τον πρωταγωνιστή μας δ-ε-ν εισακούονται, παρά μόνο «κατόπιν εορτής» από μη ενδιαφερόμενους ακροατές, οι οποίοι έχουν όλοι την άνεση να διαπιστώσουν ότι κάποιοι … άλλοι κάνουν λάθη.

Η Οδύσσεια διδάσκει ότι οι εκάστοτε απομένοντες σύντροφοι του Οδυσσέα ελάχιστα ελάμβαναν υπ’ όψιν τους το γεγονός ότι είχαν λιγοστέψει γιατί προηγουμένως κάποιοι είχαν κάνει το ίδιο λάθος που οσονούπω επρόκειτο να κάνουν και οι ίδιοι : να μ-η-ν ακούσουν τον αψεγάδιαστο ηγέτη τους.

Στο σημείο αυτό το δίδαγμα για τους επερχόμενους ακόλουθους ηγετών είναι και λίγο διφορούμενο : συμφέρει άραγε να έχεις έναν Οδυσσέα να σε οδηγεί ;

Το δίλημμα που θέτει κανείς στον εαυτό του είναι : να έχω τον Οδυσσέα και να έχω την επιλογή να κάνω και λάθος, οπότε να πρέπει να αυτοσυγκρατούμαι, ή να έχω έναν Αγαμέμνονα π.χ. και να υποτάσσομαι σε ένα μη επιδεχόμενο αντιρρήσεις κέλευσμα του ;

«Στη ζωή πάντα κάτι χάνεις κάτι κερδίζεις», οπότε «δυο πόρτες έχει η ζωή, άνοιξα μια και μπήκα» !

Συμπέρασμα : αν, είτε εκών είτε άκων, ακολουθείς έναν Οδυσσέα, άκου και δ-ε-ν θα χάσεις, ενώ αν ακολουθείς έναν Αγαμέμνονα θα ακούς θες δεν θες, αλλά να εύχεσαι να σε φυλάει και κανένας θεός από τα λάθη του και τον ίδιο !

Ένα πολύ κρίσιμο ερώτημα βέβαια είναι γιατί ο Οδυσσέας δείχνει τόσο παραιτημένος από την προσπάθεια να πείσει τους συντρόφους του ;

Η προφανής απάντηση είναι ότι είχε επίγνωση ότι δ-ε-ν επρόκειτο να τον ακούσουν και – επί τέλους – αν ήταν να ακούσουν, θα άκουγαν «με τη μια», οπότε «κόφτε το λαιμό σας αγορίνες» θα μονολογούσε πιθανότατα από μέσα του !"

 

Με αντιλαμβάνεσαι - δεν ρωτάω.

 

 

Ε

 

 

Σχόλια

09/06 07:25  PREMIUM
Οδυσσέα ! Έχεις καταλάβει και εσύ ότι το πάω ... λαου – λαου !
... http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=3815123 ...
Ρε συ ! Ότι βρωμάνε οι Κινέζοι δεν τόπα εγώ η Ουκρανή μου τόπε !
Γιατί να το χρεωθώ ως ρατσιστικό σχόλιο στο μίτο σου : Οι δυο μεγάλοι πολιτισμοί και να ... σβηστεί !
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
"Για τα παιδιά !"
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις