καβάλα στη Harley
το ημερολόγιο ενός μοναχικού καβαλάρη
Λίγα λόγια για εμένα
Do bet against me !


Να είμαστε φρόνιμοι ή να φροντίζουμε ;
532 αναγνώστες
Κυριακή, 14 Απριλίου 2013
07:35

επίκαιρον διλημματάκι.

Αγορίνα,

Σε έχω ταράξει στα κινέζικα, αλλά ... τελειώνουμε. "Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν" vs. "Φρόντισε να σκάψεις το πηγάδι σου πριν διψάσεις".

Δικό μας, ελληνικό, το πρώτο - κινέζικο το δεύτερο. Είναι το ίδιο ;

Κάθε προχειρατζής της σκέψης λέει ένα "ΝΑΙ !" και τέλος η κουβέντα. Αλλά φυσικά δεν είναι. Η διαφορά είναι στη λεπτομέρεια, αλλά είναι βασική διαφορά. Κρίσιμη.

 

Στο δικό μας χωράει μπόλικο "νερό". Γιατί να θέλεις να είσαι φρόνιμος ; Είναι τόσο μεγάλη ανάγκη ; Είναι υποχρεωτικό ; Σου λέει ο άλλος : για τα παιδιά των φρόνιμων μιλάει, δεν με νοιάζει, θα βρω αλλιώς φαί. Δεν θα μαγειρέψω βρε αδερφέ.

Το ίδιο μπορείς να πεις και στον Κινέζο : θα πιω από το πηγάδι του γείτονα. Όμως δεν φεύγει το ίδιο εύκολα η σκέψη από το ποθούμενο μήνυμα.

Αλλά η μεγάλη διαφορά είναι στην αμεσότητα του συμπεράσματος. Στο πρώτο είναι "άρα πρέπει να γίνω φρόνιμος". Στο εκάτερον "έπρεπε να έχω σκάψει το πηγάδι μου". Σαφές ;

 

Το σαφές είναι σίγουρα ότι κάποιοι δεν έχουν σκάψει το πηγάδι τους, διψάνε, το πηγάδι του γείτονα δεεεν προσφέρεται τέτοιους καιρούς για κλεψιές, κουβαρνταλίκια κ.λ.π. κ.λ.π.

 

Οι Κινέζοι λένε και κάτι άλλο : "γέμισε το μυαλό σου και δεν θα σε ληστέψουν ποτέ". Ελληνιστί : "άμα 'κάναν όλες οι μέλισσες μέλι. θα τρώγαν' κι οι γύφτ' με τα κ'τάλια".

 

Μη χάσεις το grand show.

 

ε.

Σχόλια

14/04 09:31  ΦΤΗΝΙΑΡΗΣ
Φρόνιμος είμαι σειρά ! Αγόρασα πριν την αύξηση κεφαλαίου !
Απλά, είμαι και λίγο ... αιματώδης τύπος http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=3708044 !
14/04 09:45  ΦΤΗΝΙΑΡΗΣ
Grand show ???
στο ... tableau την τρίτη, ή στη γς της alpha ???
εγώ στη γς της πειρ δεν πάω ! φοβάμαι !
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
"Για τα παιδιά !"
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις