καβάλα στη Harley
το ημερολόγιο ενός μοναχικού καβαλάρη
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Do bet against me !


Η ιδέα της αφθονίας
536 αναγνώστες
Κυριακή, 3 Φεβρουαρίου 2013
09:11

... εξοργίζει.

Ποοολύ καλή μου φίλη,

Όπως θα πρόσεξες τα ... ρεμάλια δεν έχουν και πολύ το ... νου τους. Αναφέρομαι στις αντιδράσεις στο video "πυγμή από πυγμαίους ;" και το "περίγραμμα πολιτικής πρότασης" για την Ελληνική Αριστοδημοκρατία.

Καθώς σίγουρα είναι μία καινοτόμα ιδέα και καταφανώς άξια προσοχής, θα περίμενε κανείς την επίδειξη της λεγόμενης "υγιούς δυσπιστίας". Ένας φίλος το είχε πει "αν μη τι άλλο, να το δούμε". Αλλά είναι ηλίου φαεινότερο ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, και μάλιστα καταφανώς.

Εννοείται ότι είναι άλλο θέμα η διαφωνία. Δικαίωμα του καθενός να μην του αρέσει η "εκφώνηση", η πρώτη παράγραφος δηλαδή, που είναι η περίληψη του παρακάτω. Επίσης δικαίωμά του είναι να διαβάσει το κείμενο και να το πετάξει στα σκουπίδια, να το αγνοήσει.

Δεν έχει λογική όμως να συμμετέχεις σε συζήτηση περί του θέματος κρίνοντας βάσει εντυπώσεων. Ή να λες όχι αυτό, το άλλο - σκέτο. Ας πάει να το πει εκεί που συζητιέται το "άλλο". Πολλά ακόμη δεν έχουν λογική και η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών το αντιλαμβάνεται αβίαστα, ακόμη και διαισθητικά.

 

Δεν έχει λογική, όμως, και κάτι που κάνουν πολλές, αλλά φυσικά όχι εσύ. Λέει - σχόλιο έτσι ;- "πολύ καλή πρόταση, σωστά τα λες, αλλά ...". Και ακολουθεί ένα ολόκληρο κατεβατό με ό,τι φαντασθεί ο νους σου για αυτούς που δεν θα μας αφήσουν, και τί δύναμη που έχουν, και που δεν είμαστε άξιοι, και κοίτα τα χάλια μας, και δεν συμμαζεύεται.

Το ερώτημα είναι απλό : γιατί όλες αυτές οι αντιδράσεις ;

Η εξήγηση του video "ο αλυσοδεμένος ελέφαντας" είναι μικρό μόνο μέρος του προβλήματος. Δεν είναι μόνο, δηλαδή, ότι έχει εγκαθιδρυθεί στη μνήμη μας και μάλιστα βαθειά η αίσθηση "δεν μπορώ", επειδή κάποτε δεν μπορέσαμε. Βαθύ ψυχικό τραύμα.

Υπάρχουν θέματα ενστικτωδών αντιδράσεων, από το ένστικτο της αυτοσυντήρησης που αντιμάχεται τις αλλαγές. Ακόμη και το ανταγωνιστικό ένστικτο ενεργοποιείται, τελείως ασυνείδητα. Ασυνείδητα μέχρι να ενεργοποιήσουμε τη σκέψη μας φυσικά.

Υπάρχει και όλη η εκστρατεία προβολής της "ανημπόριας" που κάθε ανίσχυρος την αποδέχεται ασμένως. Πάρε παράδειγμα τους αεροψεκασμούς. Εύκολο καταφύγιο για αυτούς που δεν έχουν το θάρρος να δουν τα λάθη τους, το καθήκον τους, το χρέος τους, να σκεφθούν σωστά, πρωτοπόρα, Ελληνικά.

Αλλά το κυριότερο είναι ότι, ακόμη κι αν κάτι τρέχει με τα ψεκάσματα, το πρόβλημα της ανημπόριας που περνάει με το να διαμαρτύρεσαι για τους αεροψεκασμούς και να συνεχίζονται είναι πολύ χειρότερο. Η αίσθηση ανημπόριας είναι το κλειδί. Δεν θέλουν να το καταλάβουν οι υπερπατριώτες.

Υπάρχει και το πρόβλημα για κάθε ένα "οποία η θέσις μου ;". Κάποιος που σήμερα ανακατεύεται με τα πολιτικά καταλαβαίνει ότι στο νέο σύστημα δεν έχει παπαρολογία. Όλοι παράγουν, ακόμη και οι αντιπολιτευόμενοι. Ποιος θα διανοηθεί να εκτεθεί υποψήφιος χωρίς να έχει αξία ;

Από την άλλη, αυτοί που είναι απ' έξω σήμερα, καταλαβαίνουν ότι τέρμα πια οι δικαιολογίες. Οι άξιοι θα οφείλουν να ασχοληθούν με τα κοινά. Και να δημιουργήσουν. Αυτό κι αν αγχώνει ...

 

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα καλή μου φίλη είναι άλλο. Κι εσύ που είσαι ερασιτέχνης ψυχολόγος - χώρια η επαγγελματική σου εμπειρία σε κατ' εξοχήν κοινωνικοψυχολογικό επάγγελμα - μπορείς να το καταλάβεις άνετα. Αν περιμένουμε από επιστήμονες, προκόψαμε ...

Λοιπόν : "Τίποτα δεν εξοργίζει ένα κυπρίνο, όσο η ιδέα της αφθονίας". Όπου "κυπρίνος" τα ανθρωπάκια, τα θύματα αυτής της κοινωνίας - σύμφωνα με ένα βιβλίο που έχω χιλιοδιαβάσει : "Η στρατηγική του δελφινιού - ανδειχθείτε νικητές σε ένα χαοτικό κόσμο".

Το τσεκάρεις μόνη σου - δεν χρειάζεται καμία επεξήγηση. Εκτός από το ότι η αλλόκοτη κρίση έχει καταβάλει ηθικά ακόμη και άτομα καταφανούς αξίας.

 

Όσον αφορά τις εξελίξεις, όπως θα έχεις καταλάβει, κινούμαι μαθηματικά. Δεν παίζουν ρόλο και πολλά, όταν η απόδειξη είναι μαθηματικώς βέβαιη. Δυσκολονόητο, αλλά έτσι είναι. Και φυσικά προς επιβεβαίωση από τη λεγόμενη "μαρτυρία της φύσεως".

Εκείνο που σίγουρα με βοηθάει είναι οι "προσλαμβάνουσες παραστάσεις", η καλή παρέα. Τα άλλα ελάχιστα μπορούν να επιταχύνουν τις εξελίξεις. Να τις ανακόψουν ξέχνα το. Απλά πράγματα.

 

Φιλιά <3

 

Ε

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
"Για τα παιδιά !"
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις