καβάλα στη Harley
το ημερολόγιο ενός μοναχικού καβαλάρη
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Do bet against me !


Η ΑΔΙΑΝΟΗΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
832 αναγνώστες
Κυριακή, 29 Ιουλίου 2012
22:01


και η ... συνέχεια.

Αγορίνα,

"Όταν με τα πολλά κατάφερε ο πολύπαθος και πολύτροπος Οδυσσέας να φθάσει στο … νησί του, ήταν νύχτα και ό ίδιος γυμνός, πεινασμένος, διψασμένος και κατάκοπος.

Μικροπράγματα μετά από ένα πολυήμερο ταξίδι σε σχεδία και δυο – τρεις μερούλες να παλεύει με τα κύματα και τα βράχια, ντυμένος «όπως τον γέννησε η μάνα του»..

Σε μια σαφέστατη και εύγλωττη επίδειξη των προτεραιοτήτων του, στην κατάσταση που βρισκόταν, αποφασίζει να τυλιχτεί με ξερά φύλλα και να «την πέσει» για ύπνο !

Ξυπνά το πρωί χαλαρά, ακούγοντας κάποιες όμορφες κοπέλες να χαχανίζουν την ώρα που έπλεναν τα ρούχα στο διπλανό ποταμάκι.

«Πώς να βγω γυμνός τώρα που γλύτωσα και ξέφυγα από την άλλη;» θα μονολόγησε με όλο του το δίκιο – υποθέτω. «Είναι να μπλέκεις πάλι με καμία σαν την Καλυψώ;».

«Οπότενες τι να κάνω;» είναι η απλή ερώτηση που π-ρ-ο-φ-α-ν-ώ-ς έκανε ο Οδυσσέας στον εαυτό του αλλά το έπος δ-ε-ν την βάζει ποτέ στο κείμενο.

Ούτε με το προκείμενο πρόβλημα της απόκρυψης των ανδρικών του προσόντων, ούτε με τόσα και τόσα προβλήματα που έλυσε και τον χαρακτήρισαν «πολύτροπο».

Κατά τα άλλα το “problem solving” είναι ένας όρος του 20ου μετά Χριστόν αιώνα και ο δυστυχής Οδυσσέας ένας ταξιδιάρης που η … Ιθάκη «του έδωσε το ωραίο ταξίδι».

 

Τι να κάνει λοιπόν με τις όμορφες που βρέθηκαν στο δρόμο του ; Παίρνει ένα κλαδί πλατάνου και το μοστράρει μπροστά από το ακριβές σημείο.

Μόνο που το «φαίνεσθαι» δ-ε-ν μπορεί να κρύψει τελικά το «είναι», ιδίως στα μάτια μιας Κορίνθιας, ακόμη και αν έχει μεταναστεύσει στο νησί των Φαιάκων – την γνωστή αποικία μας.

Κάπως έτσι αντιλήφθηκε ο Οδυσσέας ότι δ-ε-ν είναι ούτε τώρα στην πατρίδα του, αλλά σε ένα παραδιπλανό νησί, που τρέχα γύρευε τι σχέση είχε με «την γη την πατρική του» …

Εκτιμώντας το «είναι» η Ναυσικά, η ωραία Φαιακοκορίνθια, του δίνει κάποια πρόχειρα ρούχα και «περνάει στο ψητό» !

«Είμαι της παντρειάς βασιλοπούλα και – αχ ! – να βρισκόταν ένας παίδαρος σαν και του λόγου σου να με ανεβάσει στα άστρα», του εξομολογήθηκε όλο … συστολή.

«Δ-ε-ν λέω κούκλα είσαι» της είπε ειλικρινά, λύνοντας real time ένα ακόμα πρόβλημα, για να συνεχίσει ότι «ξέρεις, κρίμα, είμαι ήδη αλληνής».

Ξεροκατάπιε την χυλόπιτα η κούκλα μας και του ζητάει να την συνοδεύσει στο παλάτι, αλλά να είναι σε μια κάποια απόσταση πίσω της «μην μου κόψεις και τα προξενιά – αρκετή ήταν η χυλόπιτα».

Δ-ε-ν ήταν φυσικά έτσι ακριβώς ο διάλογος, αλλά αν ήταν να διαβάζει κανείς ακριβώς το διάλογο αφ’ ενός δ-ε-ν θα έμπαινε και τόσο σίγουρα στο νόημα και αφ’ ετέρου θα είχε στα χέρια του … άλλο βιβλίο !

Φθάνουν, λοιπόν, με τα πολλά στο παλάτι, του δίνουν καινούργια ρούχα – αρχοντικά αυτή τη φορά –, τον τραπεζώνουν αρχοντικά, τον κοιμίζουν στο φτωχικό τους, τον αφήνουν να ξυπνήσει με το πάσο του την άλλη μέρα …

Να το πρωινό, να η βόλτα στο παλάτι, ώσπου φθάνει το μεσημέρι και μαζεύεται όλο το αρχοντικό σόι της Κέρκυρας να φάει με τον ξένο.

«Σύντας του φαγιού θεράπεψαν και του πιοτού τον πόθο», όπως ακριβώς λέει ο Νίκος Καζαντζάκης στη μετάφραση, του κάνουν την αδιανόητη για εμάς ερώτηση : «ποιος είσαι;»

«Έχουν κόψει φάτσα και έχουν βγάλει συμπέρασμα» εξ αρχής, αλλά να τους παίρνει 1 ½ μέρα για να ρωτήσουν την ερώτηση που εμείς σήμερα απαντάμε πριν μας την κάνουν … Εδώ που τα λέμε μένουμε άναυδοι.

 

Το εύκολο σχόλιο είναι «είδες τι φιλόξενοι που ήσαν;» και δ-ε-ν έχει και άδικο όποιος το λέει, αλλά να ήξερε και τι έλεγε …

«Σε βάζαν σπίτι τους και σε φιλοξενούσαν χωρίς καν να ξέρουν το όνομά σου» συνεχίζει το εύκολο σχόλιο, χωρίς καν να εντοπίζει την κρίσιμη διαφορά με την τελικώς διατυπωθείσα ερώτηση…

Το ί-σ-ω-ς πιο εύστοχο, αλλά σαφώς πιο χρήσιμο, σχόλιο είναι ότι έχουμε να κάνουμε με μια εκπληκτική επίδειξη απροκατάληπτης αντιμετώπισης ακόμα και του άγνωστου τύπου που βρέθηκε στο παλάτι τους.

Σήμερα η κάθε άποψη έχει πρώτα την ταμπέλα του τάδε ειδικού ή του δείνα διάσημου και δεν συμμαζεύεται, και, αφού έχει καλή ταμπέλα, άρα είναι και σωστή. Ιδίως αν την έχουμε ακριβοπληρώσει ! Κάπως έτσι μας έχει πάρει ο διάολος !!!

Κάπως έτσι είναι έτοιμος ο καθένας να αγνοήσει αυτό το βιβλίο γιατί «ποιος είναι αυτός που θα με κάνει να βάλω το χέρι στην τσέπη για να αγοράσω το βιβλίο του;»

Ούτε καθηγητής είμαι, ούτε διάσημος σε πρωινάδικα, δελτία ειδήσεων, panels και δεν συμμαζεύεται, ούτε με έχει ψηφίσει ποτέ κανείς (31 έκαναν το λάθος πρόσφατα και … καταζητούνται !), ούτε έχω εξοφλήσει τα χρέη στις τράπεζες … οπότε ποιος ο λόγος ;

Πόσο μάλλον που, άμα ο τύπος κονομήσει με το βιβλίο και ξεχρεώσει με τις τράπεζες, «θεός να μας φυλάει» από τις εποικοδομητικές προτάσεις του ! Ναι ή όχι ;

Ο χρήσιμος (για μένα τουλάχιστον !) λόγος για κάποιους λίγους είναι ότι ακούσαμε τι μας λένε οι ταμπέλες, ας ακούσουμε και κάποιον «με χωρίς» ταμπέλες

Όπως ακριβώς κάποτε τα πιτσιρίκια μου παράγγελναν «μακαρονάδα με χωρίς σπέσιαλ» !

Ακούσαμε – συνεχίζει το μη δημοφιλές σκεπτικό – τους ακριβοπληρωμένους. Ας δούμε τι λέει και ένας σχεδόν … τσάμπα !

Ακούσαμε τους σοβαρούς, ας ακούσουμε και ένα που λέει τα σοβαρά    κ-α-ι με καλαμπούρι.

Και, αν λέει κουταμάρες, ας’ τον να τα βγάλει πέρα μόνος του.

Αλλά, αν τα λέει σωστά, βλέπουμε μετά τι α-κ-ρ-ι-β-ώ-ς θα τον ρωτήσουμε.

Δύσκολο ;

 

Μια πιθανή ερώτηση προς τον υποφαινόμενο : «τι λέει το δεύτερο βιβλίο σου;»

Η ανεπιθύμητη ερώτηση (δήλωσή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο Κορίνθου κάπου τον Μάρτη του 2010) : «Πού ήσουνα τόσα χρόνια ;»

Ανεπιθύμητη διότι δ-ε-ν θέλω να τους φέρω σε δύσκολη θέση ρωτώντας: «Από πότε εννοείτε ;»"

 

Υποθέτω ότι κάτι σου θυμίζουν όλα αυτά, από το βιβλίο που πια εξηγεί πολλά από όσα συνέβησαν στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν, αλλά - κυρίως ! - για όσα θα συμβούν στο αμέσως προσεχές διάστημα ...

 

Την περασμένη Κυριακή μία λεξούλα, που μου ξέφυγε και μου έβαλε τις φωνές ο ... κωστάκης, έβαλε φωτιά στο μαγαζί.

Το δεύτερο βιβλίο είναι έτοιμο, μαζί πια με ένα πρόλογο-φωτιά από βαρειά υπογραφή, όχι μόνο για την Κόρινθο και οδεύει για το τυπογραφείο.

Το τρίτο, η "Νέα Ελληνική Κοσμογονία" απέκτησε και "κερασάκι" : το σχεδιασμό για το νέο blue chip των παγκόσμιων νομισμάτων, την αχτύπητη πια δραχμή. Με αντίκρυσμά όχι χρυσό ή, σαν το δολλάριο, τρίχες κατσαρές, αλλά το πολύτιμότερο άψυχο αγαθό του κόσμου.

Αν με αφήσει ο ... oberon, θα στο μαρτυρήσω την επόμενη Κυριακή.

 

Επομένως, όποιος θέλει πουλάει ... Ιδού.

 

Ε

 

 

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
"Για τα παιδιά !"
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις