καβάλα στη Harley
το ημερολόγιο ενός μοναχικού καβαλάρη
Λίγα λόγια για εμένα
Do bet against me !


Η βασιλική οδός
673 αναγνώστες
Δευτέρα, 7 Μαΐου 2012
22:07

 

... και εμείς.

Αγορίνα,

Υποθέτω ότι στον σπαστό ως άνω τίτλο έχεις μία άγνωστη λέξη : εμείς. Τρέχα γύρευε ποιοί είμαστε, τί ακριβώς μας συνδέει, πώς συμβαίνουν τόσο και τόσα "τυχαίο ????? - δεν νομίζω !" και τα τοιαύτα.

 

Ένα τέτοιο τυχαίο ήταν και που άκουσα για πρώτη φορά τα περί του πάνω τίτλου. Μία καλή κοπέλα, στο μεγάλο τραπέζι που μαζεύεται ένα πατριωτικό γκρουπούσκουλο της πολιτικής μας, είπε "όπως είπε κι ο Αριστοτέλης, δεν υπάρχει βασιλική οδός στη φιλοσοφία".

Πηγαίνω κάπου μια φορά το μήνα, σε αυτές τις βδομαδιάτικες συναντήσεις, πρώτον γιατί βλέπω το ναύαρχο - σου έχω πει ... - και δεύτερον πιάνει το αυτάκι μου πολλά χρήσιμα πραγματάκια.

Όταν το είπε αυτό η καλή κοπέλα, σκέφθηκα αμέσως : "α, γι' αυτό κουβαλήθηκα εδώ σήμερα". Καταλαβαίνεις ...

Της απάντησα αμέσως, διακόπτοντας την ευγενικά : "κι αν υπάρχει ;". Είναι από τις σωστές, κατά τη γνώμη μου, διακοπές που μπορεί να κάνει κανείς στον ομιλητή. Ακολουθείς τον ειρμό του, τον βοηθάς να αναπτύξει πιο καλά τη σκέψη του.

Η κοπελιά απάντησε "δεν υπάρχει", επανέλαβα την ίδια ερώτηση και απάντησε "να την ακούσω". Φυσικά συνέχισε να αναπτύσσει τα δικά της, κάτι υποθέσεις για τα εκλογικά αποτελέσματα και τις λύσεις γενικά. Στο ίδιο στυλ συνέχισαν και οι υπόλοιποι ομιλητές - προφανώς δεν με πίστευαν ή νόμιζαν ότι κάνω πλάκα.

Καθώς μιλάμε κυκλικά και δεξιά από το ναύαρχο και εγώ κάθομαι αριστερά από το ναύαρχο, μιλάω τελευταίος.

Η πλάκα είναι ότι η κοπελιά είχε φύγει [!], οπότε δεν είχε νόημα να απαντήσω ότι ο Αριστοτέλης μίλαγε για τη φιλοσοφία. Πράγματι δεν υπάρχει απλός τρόπος για να γίνεις φιλόσοφος. Αλλά ο ισχυρισμός έχει νόημα επειδή στα άλλα προβλήματα υπάρχει βασιλική οδός. Σαφές ;

Είναι μια χαρακτηριστική παρανόηση των σημερινών μυαλών : σκέπτονται στο περίπου, κι όποιον πάρει ο χάρος.

 

Όπως καταλαβαίνεις, σου κάνω εισαγωγή στα αυριανά. Το κείμενο που έχεις, δεν είναι και ευκαταφρόνητο - εδώ που τα λέμε. Σκέψου τώρα ότι αυτό που έχω έτοιμο είναι σκάλες ανώτερο.

Εκτός που είναι ολόκληρο, είναι απλούστερη και σαφέστερη η πρόταση και η ανάλυση των ευεργετικών συνεπειών είναι το κάτι άλλο.

Να σου θυμίσω - λέμε τώρα ! - ότι βασιλική οδός ήταν π.χ. το κόψιμο του Γόρδιου Δεσμού και ο Δούρειος Ίππος.

Κάπως έτσι η προτασούλα μας φέρνει περίπου στην κατάσταση να στέλνουμε οσονούπω μία επιστολή στο ΔΝΤ, με κοινοποίηση στη frau, που να λέει κάτι σαν : "παρακαλούμε, δια την περαιτέρω εμβάθυνση και μελέτη του Μνημονίου, όπως μας αποστείλετε ακριβές αντίγραφό του σε μαλακό απορροφητικό χαρτί". Με αντιλαμβάνεσαι υποθέτω ...

Όταν έχεις τη λύση στα δικά τους προβλήματα τρις ή τετράκις δις $, τί να λέμε για δεκάδες δις ; Τα λέω καλά ;

 

Καταλαβαίνεις ότι μια τέτοια θεώρηση του προβλήματος που διαιρεί τον πολιτικό μας κόσμο στα δύο - μνημονιακοί και αντιμνημονιακοί δηλαδή - θέτει το απλό ερώτημα "ποιο μνημόνιο ;" ...

Οπότενες προκύπτει το κλίμα του καφενείου του - άπαιχτου ! - χωριού μου, όπου χθες το βράδυ έχανες τη μπάλα με το τί ψήφισε ο καθένας, αλλά η πλάκα πλάκα και όλων με όλους.

 

Η χοντρή μπηχτή είναι στο τέλος του ... κειμενακίου :

"Στις συνθήκες της αλλόκοτης τρέχουσας κρίσης, και καθώς τα αδιέξοδα προβάλλουν ανάγλυφα, μένει να αποδειχθεί αν το αρχαίο «ανάγκα και θεοί πείθονται» περιλαμβάνει τους σύγχρονους νεοέλληνες …"

Η παλιά χοντρή μπηχτή είναι :

"Προ του αρίστου ο ανδρείος υποχωρεί, ενώ ο άνανδρος αισχύνεται".

Να δούμε πόσα ακόμα θα τραβήξει αυτός ό τόπος από τους αφθονούντες άνανδρους. Εκεί βρισκόμαστε.

 

Οψόμεθα αγορίνα,

 

 

ερμάκος

 

Σχόλια

08/05 13:31  GIASEMI
08/05 15:47  oberon
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
"Για τα παιδιά !"
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις