καβάλα στη Harley
το ημερολόγιο ενός μοναχικού καβαλάρη
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Do bet against me !


Εκφυλιστική άνοια
761 αναγνώστες
Κυριακή, 22 Απριλίου 2012
19:51

και ... πατάτα.

Αγορίνα,

Είναι μικρή η πιθανότητα να πάμε στο κοντινό σενάριο - αυτό με την προσθήκη "+13 μέρες ;" και μπορούμε να τα δούμε λίγο πιο χαλαρά.

Το πρόβλημα - το ξέρεις κι εσύ - είναι με το μπλοκάρισμα στα μυαλά. Και μιλάμε και για σοβαρό πρόβλημα και σε πολύ κόσμο. Για την ακρίβεια όλοι κάπου χάνουμε σε μία ή περισσότερες εγκεφαλικές δεξιότητες.

Τις προάλλες στην πατρίδα μου μίλαγα με κάτι φίλους της προχωρημένης τρίτης ηλικίας. Μόνο που μακάρι να είχε η γενιά της μεταπολίτευσης κάτι που να τους φθάνει έστω στο μικρό τους δαχτυλάκι : σε ζωντάνια, σε πατριωτισμό, σε κριτική ικανότητα - μη συνεχίσω. Έχουν περάσει από τη φωτιά ενός απίστευτου πολέμου - εμείς είμαστε βουτυρόπαιδα μπροστά τους.

 

Ένας άρχισε να λέει για πράκτορες, τελειώνει την κουβέντα του με την άνεσή του και την προσοχή της παρέας [το κάνουν αυτό πολλοί από εμάς ;] και συνεχίζει στο ίδιο βιολί ο επόμενος.

Με συνοπτικές διαδικασίες, βγάζει, παραθέτοντας ... αδιάσειστα στοιχεία, ότι ο Βενιζέλος και ο Καραμανλής, οι δύο πιο πρόσφατοι Εθνάρχες μας, ήταν πράκτορες σε διατεταγμένη υπηρεσία. Άϊντε πες σεβαστή η άποψη.

Έλα μου όμως που όχι απλώς ψηφίζει ΝΔ, αλλά είναι μπροστά-μπροστά στον προεκλογικό αγώνα της.

Πες μου εσύ πώς συμβιβάζεται να υποστηρίζει δημοσίως κάποιος ΚΑΙ τα δύο ...

Δεν μπορεί να εντοπίσει την κραυγαλέα αντίφαση μεταξύ αυτών των δύο θέσεών του. Σεβαστές η κάθε μία χωριστά, αλλά και το ένα και το άλλο μαζί κάτι λέει.

 

Αυτή είναι μία απλή περίπτωση εκφυλισμού μίας δεξιότητας. Από την πολλή τυποποίηση και το στρες, ατροφεί η κριτική ικανότητα. Ακριβέστερα ατροφεί πιο πολύ στον αυτοέλεγχο. Δηλαδή κρίνει [κάπως] λογικά τις καταστάσεις για άλλους, αλλά στα δικά του είναι ό,τι κάτσει. Ό,τι τον συμφέρει συνήθως.

Στο θέμα με τα απίστευτα σενάρια πρακτορολογίας υπάρχει η περιρρέουσα ατμόσφαιρα και ξεπέφτει κανείς εύκολα να λέει ό,τι του κατέβει.

 

Κοίτα πώς το έθεσε μια fb-φίλη [σου βάζω μόνο τον επίλογο] :

"Δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε το «πάμε μπροστά» από το πισωγύρισμα. Την δικαιοσύνη από την εκδίκηση. Το «αναπτύσσομαι» από το «μένω νάνος»"

Το θέμα είναι απολύτως προφανές, αρκεί να δώσει κανείς λίγο βάση στο ότι ο συνομιλητής δείχνει εμφανή αδυναμία να σκεφθεί σωστά κάτι, τί ακριβώς και να το ψιλοτσεκάρει.

 

Καταλαβαίνεις ότι κανείς δεν έχει σκοπό να ακούσει δασκαλίστικες κουβέντες που θα του αποδείκνυαν ότι τα έχει ψιλοχάσει. Ο βασικός λόγος είναι γιατί νομίζει ότι, αν τα έχασε, τα έχασε για πάντα. Λάθος μέγα.

Κάποιος που έχει πάρει χαμπάρι το συγκεκριμένο πρόβλημα, πρώτον σταματάει να τσαντίζεται. Θα τσαντιζόσουνα π.χ. επειδή κάποιος έσπασε το πόδι του και σε πιτσίλισε με αίματα ; Το ίδιο είναι στην ουσία.

Δεύτερον αντιμετωπίζει ψύχραιμα τη συζήτηση και οδηγεί τον άλλο όλο και πιο φανερά στην θέση που να καταλάβει την αντίφαση που υποστηρίζει. Βοηθάει πολύ το να γράφει συνοπτικά τον ισχυρισμό α και τον ισχυρισμό β. Ο φίλος μου δηλαδή που σου έλεγα, αν γράψει "ο Κ.Κ. ήταν προδότης" και "ψηφίζω Ν.Δ." θα καταλάβει ότι δεν στέκει αυτό. Χωρίς άλλες κουβέντες.

Φυσικά δεν του το είπα δημοσίως για να μην τον προσβάλω.

Η άμεση λύση είναι με την συνταγή με τον διακλυσμό στο αυτί - μην τα ξαναγράφω. Άλλωστε ο oberon ετοιμάζει αρθράκι ...

 

Για να λυθεί όμως το πρόβλημα, θα χρειασθεί τέχνασμα πατάτας αλα Καποδίστριας. Ξέρεις, χάριζε σπόρους πατάτας και κανείς δεν τους ήθελε. Τους έβαλε σε φρουρούμενη αποθήκη και όλοι έτρεξαν να κλέψουν μπαίνοντας από την ... ξεχασμένη ανοιχτή πίσω πόρτα.

Ξέρεις βέβαια ότι δεν είμαι του copy/paste, οπότενες σκέψου τα εξής ως ιδέες :

- τί θα γίνει αν μία μαμά σκεφθεί ότι το κόλπο αξίζει να δοκιμασθεί για να γίνει ο κανακάρης της πρώτος μαθητής ;

- ή για να μαζέψει τα μυαλά του και να της φέρει νύφη ;

- τί θα γίνει αν τα λιγούρια του χρηματιστηρίου πιάσουν το νόημα και σκεφθούν ότι στο τσάμπα τελείως θα μάθουν να καταλαβαίνουν εγκαίρως τις αντιστροφές του χαα ; χρήμα ;

- κι αν οι διάφοροι πολιτευτές καταλάβουν ότι έτσι θα θυμούνται πολύ περισσότερα ονόματα ψηφοφόρων ή θα πιάνουν καλύτερα το νόημα στις διαθέσεις του κόσμου ;

- κι αν οι αστυνόμοι ή οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι αρχίσουν να το κάνουν στη ζούλα στους κρατούμενους για να γλυτώνουν μπελάδες ;

Πάντως εγώ το δοκίμασα, δεν πονάει καθόλου και .είδες τί ... εξυπνοπούλι παραμένω.

 

Δεν μου πέρασε βέβαια το μούδιασμα στο χέρι, αλλά είπαμε να μη χάνουμε το χιούμορ μας ...

 

 

ερμάκος

Σχόλια

22/04 21:56  Ερμάκος
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
"Για τα παιδιά !"
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις