καβάλα στη Harley
το ημερολόγιο ενός μοναχικού καβαλάρη
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Do bet against me !


Δήλωση
647 αναγνώστες
Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2012
22:25

ή "χαρτί" ;

Σειρά,

Σου έχω ξεκινήσει για τις πλάνες. Να σου πω και ένα πιο μεγάλο τίτλο : πλάνες υπεράνω υποψίας.

Που-χου, θα έχεις ακουστά την κουβέντα ¨"στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις" και εννοεί ότι και καλά τί ξεφτίλες που είμαστε και σου επιτρέπουμε π.χ. να είσαι χασάπης χωρίς να έχεις πάρει πτυχίο χασάπη. Έτσι είναι στη Γερμανία.

Όλοι [;] νομίζουν ότι ο Γιάννης Τσαρούχης που το είπε, το είπε με αυτήν την έννοια. Εδώ που τα λέμε δεν τον ήξερα τον άνθρωπο για να είμαι και 100% σίγουρος για αυτό που θα σου γράψω. Πιστεύω ότι το είπε με την ακριβώς αντίθετη σημασία : τί καλά που κάνουμε και είμαστε ό,τι δηλώσουμε.

Έχει πει και : "πόσα αμόρφωτα τσογλάνια !", χώρια που είναι της γενιάς των καλλιτεχνών που είχαν βαθειά εκτίμηση στο αυθεντικό Ελληνικό λαϊκό "ο,τιδήποτε".

Τα ... καμάρια του ήταν φυσικά οι διάφοροι σπουδαγμένοι χωρίς ηθική. Αυτοί που παίρνουν "χαρτί" σε Πανεπιστήμιο για να "κάθονται στο σβέρκο" του κοσμάκη εφ' όρου ζωής.

Ο συλλογισμός μου δεν προϋποθέτει τη συμφωνία του Τσαρούχη, αλλά μου είναι δύσκολο να πιστέψω ότι δεν ένοιωθε ότι "μετράει" μία ανοιχτή δήλωση, στο καφενείο, στο μαγαζί, στο γραφείο κ.λ.π. "είμαι ζωγράφος", "είμαι γιατρός", "είμαι μηχανικός". Αυτός που το λέει παίρνει ευθύνη επάνω του, επενδύει χρόνο και χρήμα, ρισκάρει. Το σκέφτεται εν ολίγοις μην ξεφτιλιστεί. Είναι μια μορφή φυσικής επιλογής, κατά τα Δαρβινικά πρότυπα.

Σήμερα ξεφουρνίζει ο άλλος ένα χαρτί διπλώματος από Πανεπιστήμιο και οποιοσδήποτε σοβαρός έλεγχος ποιότητας της δουλειάς του πάει περίπατο. Ο πελάτης και γενικότερα η κοινωνία "δεν δικαιούται δια να ομιλεί". Στην πραγματικότητα εγκλωβίζεται στις διαθέσιμες επιλογές γιατρών π.χ. της πόλης.

Να στο θέσω και αλλιώς : τί δίπλωμα είχε ο Ωνάσης, ο Λάτσης, ο Βαμβακάρης [πάω αλλού], ο Λογοθετίδης ; Σκόρπια σου αράδιασα ό,τι μου ήρθε. Είναι προφανές ότι μίλαγε η πράξη στην αξιολόγησή τους για το αν αξίζουν αυτό που δηλώνουν.

 

Στο χωριό μου να σκεφθείς αμέσως μετά τον πόλεμο, πριν κλείσουν καλά - καλά οι πληγές του εμφύλιου, είχαν οργασμό θεατρικής δραστηριότητας. Ερασιτεχνικός θίασος ολκής. Ακόμα τα θυμούνται οι παλιότεροι.

Κάποια στιγμή άρχισαν να έρχονται περιοδεύοντες θίασοι. Όταν η παράσταση δεν άρεσε, είχε στάχτωμα !!!!! Δεν ξέρω σε τί έβαζαν τη στάχτη, αλλά την πέταγαν στους αρτίστες που δεν είχαν δικαιολογήσει το εισιτήριο και - κυρίως ! - τον κόπο να τους παρακολουθήσεις. Απλά πράγματα.

 

Να σου πω και κάτι άλλο για το χωριό. Έχω ρωτήσει μπόλικους τί ώρα είναι η ώρα κοινής ησυχίας. Κανείς δεν ξέρει. Αυτό που ισχύει είναι ότι είναι η ώρα που κοιμώμαστε. Αν κάνει φασαρία κάποιος σε ακατάλληλη ώρα, του φωνάζεις "κοιμάται ο κόσμος". Δεν του λες "κοίτα την ώρα, η Αστυνομία απαγορεύει να φωνάζεις".

Με λίγα λόγια η Ελληνική νοοτροπία έχει να κάνει με τη λογική υπόσταση κάθε πράγματος, όχι την τυπική. Αξιολογεί τα αποτελέσματα, υποδεικνύει ευλόγως συμπεριφορές, προϋποθέτει κρίση.

Η κρίση είναι για τη Δυτική νοοτροπία "όπως ο διάολος το λιβάνι". "Ο τύπος φέρνει την ουσία" κατά τη λογική του Ρωμαίου γραφεικράτη και των διαδόχων του.

Αυτό το πράγμα έχουν κάνει τόσα και τόσα για να το επιβάλουν στον Έλληνα και, παρ' ότι θεωρητικά τον έχουν πείσει, δεν χωνεύεται με τίποτα. Ο Έλληνας πάει μαζί με την ελευθερία - πάει και τελείωσε ! Ξέρει να σέβεται την ελευθερία του άλλου, αλλά στραβώνουν τα πράγματα όταν πας να του επιβάλεις τί θα κάνει.

Αν - να στο πω κι έτσι - έρθει στο χωριό μας ένας αστυφύλακας και αρχίσει τις φοβέρες για ησυχία, θα ξεκινήσει ... αντίσταση.

 

Καταλαβαίνεις φυσικά ότι με την επίσημη λογική δεν δικαιούμαι δια να ομιλώ επί χρηματιστηριακών θεμάτων, να εκστομίζω ... μαρτυριές για το εού κ.λ.π. Να δω μισό - ναι γαμώτο, πάλι ... εξω έπεσα !

 

Για να τελειώνουμε, ο Νίτσε - αν δεν κάνω λάθος - είχε γράψει ότι οι Έλληνες είναι ικανοί να οδηγήσουν το άρμα της Ευρώπης στον γκρεμό και να πηδήξουν την τελευταία στιγμή. Στις δώδεκα και ένα δηλαδή ...

Ρίχνεις τον άλλο στη θάλασσα και μαθαίνει να κολυμπάει. Αν όχι , ...

Παλιά Ελληνική συνταγή επίσης - καιρός να ξαναγίνουμε Έλληνες. Συμφωνείς.

 

 

κ.

Σχόλια

11/01 22:30  ΦΤΗΝΙΑΡΗΣ
Σειρά ! Μέχρι τις ... 11:59:59:59 απόψε και στοπ ! http://discount.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=35428&pg=10000#comment231702
11/01 22:33  oberon
Σωστά σειρά : καιρός να κάνεις και εσύ κάτι ...
12/01 11:33  oberon
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
"Για τα παιδιά !"
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις