καβάλα στη Harley
το ημερολόγιο ενός μοναχικού καβαλάρη
Λίγα λόγια για εμένα
Do bet against me !


Αλεπού
550 αναγνώστες
Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2012
21:46

και ουρά.

Σειρά,

Φυσικά αντιλαμβάνεσαι - ακόμα και εσύ ... - ότι κάτι τρέχει, αλλά εγώ ανησυχώ. Ο κίνδυνος όταν βγαίνεις από το τέλμα είναι οι απότομες κινήσεις. Δεν το καταλαβαίνει εύκολα αυτός που βλέπει ξαφνικά φως. Λογικό.

Το θέμα είναι ότι η βαλίτσα με τι πλάνες πάει ποοολύ μακρυά. Στο ξεκίνησα χθες, στη βασική του φιλοσοφία, αλλά δεν λέγεται το σε πόσες μπούρδες μας έχει φθάσει η πρόσδεση σε αυθεντίες, είδωλα και δεν συμμαζεύεται. Βγάζει τον πόνο του στην πενιά ένας δημιουργός - τσουουπ τα copy/paste στο απόφθεγμα.

Ο κάθε άνθρωπος έχει τον πόνο του, τον βγάζει όπως μπορεί, τον ακούς, τον καταλαβαίνεις όσο γίνεται, βγάζεις τα δικά σου διδάγματα. Μέχρι εκεί. Παρακάτω είναι πρόβλημα.

Πάντα ο κόσμος έψαχνε για δασκάλους, πρωτοπόρους στη σκέψη, αυθεντίες σε μία λέξη. Αλλά αυθεντία δεν είναι να παίρνεις παπαγαλία τί λέει ο άλλος. Αυθεντία είναι κάποιος που έχει πρωτότυπες απόψεις, όχι απόψεις για copy/paste και λιβανίσματα. Τεράστια διαφορά.

 

Φαντάσου ότι αυτό - για μένα ! - ισχύει και για την πιο ολόσωστη θεωρία. Σκοπός είναι να έχεις στα χέρια σου το πηδάλιο της δικής σου ζωής. Τα άλλα σίγουρα κάποια στιγμή θα σε βγάλουν σε αδιέξοδο. Δεν θα έχεις τυφλοσούρτη για το δικό σου ανεπανάληπτο πρόβλημα, θα έχεις χάσει τη δεξιότητα να λύνεις το πρόβλημά σου μόνος σου - ντουμπουλντούμ. Απλά πράγματα.

Σκέψου τώρα το χειρότερο : έχουμε γεμίσει χρόνια τώρα με "αλεπούδες με κομμένη ουρά". Άλλος μύθος του Αισώπου. Πιάστηκε στο δόκανο η ουρά της και της κόπηκε και μετά βγήκε και έλεγε στις φιλενάδες της να κόψουν και τις δικές τους. "Κοιτάτε τί ωραία είμαι χωρίς ουρά ;" τους έλεγε.

Την πατάει ένας με ξανθιά, φταίνε οι ξανθιές. Ερωτεύεται και απογοητεύεται ο άλλος, "δεν υπάρχουν έρωτες σου λέω". Φεύγει μία και είναι κυρία, "μια γυναίκα φεύγει μια σωστή κυρία", οπότενες αν δεν φύγεις δεν είσαι κυρία.

Ψάξτο και σκέψου το με δικά σου παραδείγματα.

Γεμάτη η "φιλοσοφία" - μη χέσω ! - με τις απογοητεύσεις του καθενός και τις αμπελοφιλοσοφίες που ξεφουρνίζει σχετικώς. Θυμάσαι τον Νομπελίστα που συγυρίζω στο βιβλίο μου ; Είχε πέσει με τα μούτρα στην ιδέα της αυτοκτονίας και απεφάνθη :

«Υπάρχει ένα μονάχα φιλοσοφικό πρόβλημα πραγματικά σοβαρό : η αυτοκτονία.»

 

Δεν είμαι βέβαιος αν τελικά τα ... κατάφερε, αλλά είμαι σίγουρος ότι εγκλώβισε πολλούς σε ένα πρόβλημα - όχι ότι φταίει για όλες τις αυτοκτονίες, έτσι ; - που και μόνο να το σκέφτεσαι τόσο "ιδανικά" σε στέλνει.

Δεν φθάνει δηλαδή που ο καθένας έχει τα προβλήματά του να λύσει, φορτώνεται και τα κηρύγματα για τις "κομμένες ουρές" του κάθε περισπούδαστου και ... πάπαλα.

 

Τόχει λύσει από χρόνια - χιλιετίες δηλαδή - ο Αριστοτέλης με την έννοια της "μεσότητας". Δηλαδή βρίσκεις μια ενδιάμεση λύση - όχι μέση ! - με βάση την κρίση σου. Φυσικά κάποιες γενικές σκέψεις μπορείς και να τις κοπιάρεις, αλλά αφού σκεφθείς αν κάνουν στην περίπτωσή σου και τί ακριβώς σημαίνουν.

Δύσκολα πράγματα στην εποχή μας. Δεν υπάρχει κριτική ικανότητα, έχουν μπει τα μυαλά μας "σε ράγες" που μου είπε και ένας τύπος της πιάτσας.

 

Και δεν είναι καθόλου απλό να ξανααποκτήσει κανείς. Η απλή λύση είναι η "εμπειρική συνταγή" του oberon, αλλά ποιος έχει λεφτά για τσάμπα λύσεις ;

Το τσάμπα είναι πρόβλημα για τις λύσεις, όπως και για τον Αριστοτέλη το ότι "έβαλε τα γυαλιά" στους Αθηναίους, χωρίς να είναι Αθηναίος. Εκεί είμαστε.

 

Αμα πάψουμε να είμαστε εκεί, τρέχα γύρευε πού θα πάνε οι αποτιμήσεις των διαφόρων εταιρειών, από κολοσσούς μέχρι μαγαζάκια. Γιατί να ξαναγράφω; Μήπως πρόπερσι που τα έγραφα με πρόσεξε κανείς ;

Με μια κουβέντα : άλλος για Χίο κι άλλος ...

 

ερμάκος

υ.γ.

αν δεν διορθώνει το εού, εγώ είμαι ... αλεπού !

encore une foir ...

Σχόλια

10/01 22:58  PREMIUM
Σειρά ! Το σκαρί να αποκτήσω, που λέγαμε και ας τα πουλάνε οι άλλοι παρασυρόμενοι από την κάθε αλεπού !
10/01 23:52  GIASEMI
η άσπρη αλεπού είναι το ίδιο με την...κοινή ?
http://youtu.be/JBsEDETmdPM ΄
10/01 23:53  GIASEMI
πάντως...αγαπάμε Ερμάκο !
11/01 00:20  PREMIUM
Χρηστάκο δεν αΓΑΠάτε ;-)
11/01 00:23  GIASEMI
δεν ξέρει να το...γράφει!
11/01 00:26  PREMIUM
... christ(ακ)ο ?
11/01 08:16  GIASEMI
οτι σκοτώνεις είναι δικό σου για πάντα
11/01 08:17  GIASEMI
11/01 08:18  GIASEMI
11/01 08:23  GIASEMI
δεν θέλει να το δείτε, μάλλον ,θα το αφήσω έτσι λοιπόν.
11/01 08:32  oberon
να δείτε παιδιά που στο τέλος θα μονομαχήσω με τον ερμάκο για τα μάτια της ... ενοχλουμένης !
11/01 08:41  GIASEMI
ποια είναι η...μετοχή ? μη πάνε χαμένα τα... αίματα .
11/01 08:49  oberon
ααα πολλά ρωτaτε δις ...
11/01 09:01  oberon
δις ελπίζω να φοράτε τις κόκκινες καλτσούλες σας αργά - αργά.
generally speaking ...
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
"Για τα παιδιά !"
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις