καβάλα στη Harley
το ημερολόγιο ενός μοναχικού καβαλάρη
Λίγα λόγια για εμένα
Do bet against me !


Πλάνη
590 αναγνώστες
Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2012
22:04

και ... πλάνη.

Σειρά,

Λοιπόν έχεις αρχίσει να ... φιλοσοφίζεις λίγο, κάαατι πας να πεις, από δω το πας - από κει το φέρνεις. Αναρωτιέμαι αν μπορείς να φαντασθείς πού το πάω με τις δύο "πλάνες".

Ρητορική η ερώτηση !

Πάρε κουβέντα fb-φίλης : "καταρρίπτοντας ρητορικά ανιστόρητες ρητορείες". Εσύ που είσαι της Νομικής θα ξέρεις ότι εκτός από νόημα έχει και συνήχηση στο ρ - καλά το θυμάμαι ;

 

Έχουμε να κάνουμε με γενικευμένη πλάνη. "Κακού δοθέντος μύρια έπονται". Να το μεταφράσω, αφού όλο και κάποιοι με διαβάζουν ... "Από μια κακή αρχή, τρέχα γύρευε σε τί λάθη καταλήγεις".

Ήμουνα χθες - την ώρα που πάταγες το πληκτρολόγιο για να με ξυπνήσεις [!!!!]  - σε μία ομιλία ενός τύπου που το έπαιζε φιλόσοφος και καλά, με think tank στην Ελβετία. Τίγκα ο κόσμος στο πεντάστερο hotel.

Όλο και όλο το thinking του τύπου έφτανε μέχρι το "ανατολικό ζήτημα" και όλη κι όλη η καινοτομία στη σκέψη του ήταν να φέρουμε το σύνταγμα της Ελβετίας. Όταν του είπα για τον Einstein  και το επίπεδο σκέψης που πρέπει να ανεβούμε για να λύσουμε το πρόβλημα, ψιλοσάστισε. Τα μάσηξε και πέρασε στον επόμενο.

Σε έναν άλλο απάντησε περίπου ότι η λύση για τους Ελληνες είναι να μεταναστεύσουν. Και το είπε ... περίλυπος, γιατί βέβαια τί καλύτερη δικαίωση μιας απουσίας από τα Ελληνικά πράγματα - 60 χρόνια Ελβετία ! - από το να μεταναστεύσουν αυτοί που έβλεπες με τόση ζήλεια τόσα χρόνια ; Περί αυτού πρόκειται.

Είναι εξήγηση για φιλόσοφο ότι η Ελλάδα είναι σε αδιέξοδο ; Γιατί, χωρίς αδιέξοδο, ποιος ο λόγος να φύγουν ;

Από χθες το βράδυ έχει στα χέρια του τις 10 σελίδες της πρότασης του oberon με τον φιλόδοξο τίτλο "το κλειδί κ.λ.π.". Είμαι περίεργος να δω τί θα φιλοσοφήσει επί τούτου. Όλο και κάπου θα τον πετύχω το καλοκαίρι στην Κόρινθο. Κορίνθιος με 4 μήνες διακοπές το χρόνο στην κοινή ιδιαίτερη πατρίδα μας. Τον φωτογράφισα ; Μπααα ...

Αν ούτε τα think tanks δεν ασχολούνται, φταίω να πιάσω το καλάσνικωφ ;

 

Τί σούλεγα ; Πλάνη !

Όταν φθάνει κανείς σε αδιέξοδο σαν της σημερινής Ελλάδας δεν μπορεί παρά να σκεφθεί από μηδενική βάση. Να αμφισβητήσει και να ξανασκεφθεί τα πάντα. Όχι να απορρίψει συλλήβδην τα πάντα - έχει διαφορά τεράστια.

Ο τύπος λοιπόν δεν αισθάνεται την ανάγκη να σκεφθεί το απλό : αφού ο σημερινός κόσμος πάει κατά διαβόλου, ακολουθώντας τις βασικές κατευθύνσεις της Αρχαίας Ελλάδας, μπας και υπάρχουν προβλήματα στην Αρχαία Ελληνική σκέψη ; Έστω στην Πλατωνική σκέψη που είναι στο απυρόβλητο.

Αν δεχθεί να το εξετάσει, εδώ είμαστε. Αλλά ο τύπος ούτε που το διανοείται κάτι τέτοιο. Αλλιώς δεν θα ασχολιόταν με άλλες ερωτήσεις, αλλά θα έστελνε τους υπόλοιπους πρόωρα στο μπουφέ. Ή έστω θα μου έδινε κάποια ιδιαίτερη σημασία μετά.

Αλλά ο τυπος, όπως και όλοι [;], ενδιαφέρεται μόνο για τη φιλοσοφία του. Δεν είναι σε ανάγκα όπως άλλοι ...

 

Αυτοί που είναι σε ... ανάγκα και παρά τα χρονάκια τους, ξαναθυμούνται παλαιές μαχητικές εποχές και δεν μασάνε από τέτοιες ρητορείες .......

 

Η άλλη "πλάνη" που λέω είναι αυτή που πλανίζουμε. "Δοκιμή και πλάνη" μεταφράζεται ο αγγλικός όρος 'trial and error", βασικός τρόπος απόκτησης γνώσης. Εφαρμόζεις κάτι, παρακολουθείς τα αποτελέσματα, βλέπεις προβλήματα, πλανίζεις, ξαναεφαρμόζεις κ.λ.π. κ.λ.π.

Έλα μου όμως που σήμερα κανείς δεν γουστάρει να βλέπει τα λάθη του και κανείς δεν γουστάρει - κυρίως ! - να πλανίζει !  Ό,τι έβγαλε πρόβλημα το πετάμε, λες και είναι χαρτομάντηλο. Ή συνεχίζουμε τα ίδια χωρίς σοβαρό εντοπισμό των αιτίων του προβλήματος.

Καθάρισε κόσμο ο Στάλιν ; Πέταμα ο κομμουνισμός. Ξέφυγε η ΕΣΣΔ του Γκορμπατσώφ, πέταμα ο σοσιαλισμός.

Καταπιέζει ο καπιταλισμός ; Χτυπάει τις εργατικές καταχτήσεις ; Πέταμα και ο καπιταλισμός.

Λιβανίζουν τα γένια τους οι παπάδες και μερικοί χαϊδεύουν ανάρμοστα τα παιδάκια ; Πέταμα και ο Χριστιανισμός. Πέταμα και ο Μωαμεθανισμός, αφού τους κάνει φανατικούς. Πέταμα και ο Βουδισμός γιατί είναι μακρυά.

Ή θα είσαι με τον -ισμό τάδε ή θα τον πετάς ολόκληρο στα σκουπίδια. Ή θα είσαι φαν του τάδε και θα σου αρέσουν όλα τα τραγούδια του, οι ταινίες του, οι ντρίπλες του και πάει λέγοντας ή δεν θα σου αρέσει τίποτα από δαύτον.

Ουδείς [;] σκέπτεται συνθετικά, ουδείς [;] ενδιαφέρεται να κρατήσει κάποια καλά στοιχεία από κάτι που - έστω ! - απέτυχε.

Ψέμματα ;

 

Και ενώ καταγγέλλουν μετά βδελυγμίας το star system μπόλικοι, δεν πολυδίνουν σημασία στις κουβέντες μου, αφού δεν είμαι star. Βγάζεις άκρη ;

Καταλαβαίνεις λοιπόν [ όχι ;] ότι πρόκειται για ποοολύ δύσκολη άσκηση και πολύ καλά κάνουμε που ...

 

 

ερμάκος

Υ.Γ.

by the way : one more time το σημερινό tomorrow.

και το εού ... συνεχίζει, αφού ανασάνει ολίγον.

Σχόλια

09/01 22:32  ΦΤΗΝΙΑΡΗΣ
Ρε σειρά, την ίδια μέρα και εγώ μίλαγα με έναν Κύπριο, που μου πρόσφερε σουτζούκο τάχαμ κατ~οχυρωμένο στη ... Μεγαλόνησο !
Πλανάται όμως πλάνην οικτράν ! http://www.agro-tour.net/web/guest/8/~/topicarts/view/52284/248/214?_topicarts_redirect=%2Fweb%2Fguest%2F8%2F%257E%2Ftopic%2F248%2F214 !
09/01 22:46  oberon
09/01 22:56  PREMIUM
Τουλάχιστον όταν τούπαμε ότι θα φοράνε σε λίγο κελεμπίες με τόσο φυσικό αέριο, μας απάντησε : ΟΧΙ κελεμπίες ! Φουστανέλες ΝΑΙ ! http://www.youtube.com/watch?v=lx3hDSwov0o ! :-)
09/01 23:04  oberon
"Γερμανία: Την… πλήρωσαν για να την δανείσουν!"

http://www.capital.gr/News.asp?id=1374406

"Σε αρνητικό έδαφος διαμορφώθηκε για πρώτη φορά το επιτόκιο στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας που διενήργησε τη Δευτέρα το γερμανικό δημόσιο. Καθώς η επίλυση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη μοιάζει ακόμα μακρινό σενάριο, οι επενδυτές δείχνουν πλέον πρόθυμοι να χάσουν μέρος της αξίας της επένδυσής τους προκειμένου να έχουν την ασφάλεια και την προστασία των γερμανικών τίτλων.
..."


Αυτούς εξήγησέ μου ερμάκο σε τί πλάνη θα τους βάλουμε κι άσε τον ... σουτζούκο !
10/01 16:05  ΑΝΗΣΥΧΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ
Κώστα καλησπέρα.
Η παρούσα είναι μία από τις καλύτερες αναρτήσεις σου.
Δύσκολη όπως πάντα στην ανάγνωση, αλλά πολύ καλή στην ουσία της.
10/01 19:11  oberon
Νίκο καλησπέρα,
Σε ευχαριστώ - ετοιμάζω καλύτερες ...
Ελπίζω να μη σου διαφεύγει κάτι επί της ουσίας. Και - κυρίως ! - μην ξαχνάς τί έχουμε πει ...
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
"Για τα παιδιά !"
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις