καβάλα στη Harley
το ημερολόγιο ενός μοναχικού καβαλάρη
Λίγα λόγια για εμένα
Do bet against me !


Σκουλήκι
562 αναγνώστες
Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2011
19:52

 

με απορίες.

Αγορίνα,

Όπως θα έχεις προσέξει, για κάθε τί που έχω να πω, για κάθε περίσταση, υπάρχει και ένα "Ταγκόρ φυσικά - τί άλλο ;". Ήγουν ένα στιχάκι του Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ, Ινδού Νομπελίστα του μεσοπολέμου, από τις "Λαμπυρίδες".

Σήμερα π.χ. κολλάει το εξής :

"Το σκουλήκι θεωρεί παράλογο και κουτό

το ότι ο άνθρωπος δεν τρώει τα βιβλία του".

Οι αρχαίοι μας το έλεγαν αλλιώς : "Κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια".

Και η σύγχρονη λαϊκή σοφία το στολίζει περαιτέρω :

"Το δικό μου τ' όνομα πάρ'το εσύ γειτόνισσα".

 

Καταλαβαίνεις ...

 

Οι προκαταλήψεις, δηλαδή για την ακρίβεια τα συμπεράσματα χωρίς αιτιολόγηση, είναι καραμπαμπάμ στη μόδα. Οι κανόνες έχουν γίνει αποδεκτοί ως αξιώματα και ουδείς διανοείται ότι υπάρχουν και εξαιρέσεις. Μάλιστα δύσκολα θα βρεις κάποιον να αποδεχθεί ακόμη και το ότι οι εξαιρέσεις τονίζουν τον κανόνα.

 

Θα στο θέσω και από άλλη μεριά : Μιλούσα με ένα φίλο για τα κυκλοφοριακά της Αττικής οδού. Κάποια στιγμή η απάντησή του στα επιχειρήματα που παρέθετα ήταν ότι οι συγκοινωνιολόγοι έχουν προβλέψει ότι οι κυκλοφοριακοί φόρτοι του 2005 θα ξαναεμφανισθούν κατά το 2020.

Φυσικά δεν παρέλειψα να του πω δυο λόγια για τα χουνέρια που έχω κάνει κατά καιρούς σε προβεβλημένους συγκοινωνιολόγους [do you think you can tell ? - το πιο ζόρικο]. Μόνο που κάπως έτσι δεν είχα χρόνο να του πω ότι καλά θα ήταν να έριχνε μια ματιά στις προβλέψεις των συγκοινωνιολόγων για το 2011 ...

Θα ήταν [και αυτό] ματ, αλλά θα είχαμε τα γνωστά ...

 

Κάπως έτσι έχει καταξιωθεί με τη λαϊκή εμπιστοσύνη και ο τωρινός πρωθυπουργός. Δεν θα γίνω ο βλάκας που θα καταδικάσει μία - τόσο δύσκολη μάλιστα - προσπάθεια από το ξεκίνημά της.

Όμως όταν χτίζει κανείς παλάτια στην άμμο, διατρέχει σοβαρούς κινδύνους καταρρεύσεων.

Ο λαϊκός κριτής, θεατής των ειδήσεων, μέσα στον πανικό του για διάσωση ["ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται"], δίνει βάση σε περγαμηνές του στυλ "ήταν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος" και "έπαιρνε το μισθό του τόσα χρόνια ως αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας".

Προσωπικά βέβαια θα έδινα περισσότερο βάση στην αναγραφή του πριν από πολλά χρόνια σε κάτι ... μαρμαράκια κάπου στα ... λαϊκά προάστια. Θα κράταγα και μια πισινή μήπως προέκυπτε ότι παρ' ελπίδα διέψευσε τις προσδοκίες αυτών που τον βράβευσαν τότε.

Αλλά, επί του τρέχοντος, ένας Δ.τ.Τ.τ.Ε. που επί των ημερών του "πέρασαν" τα greek statistics και κατέληξαν να μας φέρουν στα τωρινά χάλια μας, τί πρέπει να γράφει στο βιογραφικό του ;

Και ένας Α.τ Ε.Κ.Τ., δηλαδή της τράπεζας που βούλιαξε την Ευρώπη στα προβλήματα, είναι κατ' αρχήν κατάλληλος ή ακατάλληλος ;

Αν έβγαινε να πει "διδάχθηκα από τα λάθη ως Δ.τ.Τ.τ.Ε. και Α.τ Ε.Κ.Τ. θα του έδινα - όσο μου περνάει από το χέρι ως πολίτης - μεγάλη πίστωση χρόνου.

 

Δεν πρόκειται, όμως, να το κάνει για πολλούς λόγους :

Πρώτον δεν του το ζητάει κανείς. Κανείς στη σημερινή Ελλάδα δεν έχει αυτιά για αλήθειες. Οι εξαιρέσεις ελαχιστότατες και πολλές φορές μέχρις ενός ορίου.

Δεύτερον δεν το ξέρει. Δεν είναι στην αντίληψή του οι προσωπικές ευθύνες. Μέχρις ενός σημείου έχει και δίκιο. Κανείς δεν του είπε να κάνει κάτι προσωπικό, πέρα από το πώς θα εφαρμόσει κάποιους κανόνες και κάποιες άνωθεν εντολές.

Τρίτον, αν το κάνει, θα πρέπει να παραιτηθεί σύντομα, γιατί κανείς δεν θα πιστέψει ότι έχει κάνει μόνο τόσα λάθη. "Για να αναγνωρίζει δύο λάθη, σκέψου πόσα κρύβει" - λέει ο κάθε ισοπεδωμένος στις προκαταλήψεις.

Μην συνεχίσω.

 

Αντιλαμβάνεσαι, είμαι βέβαιος, γιατί δεν στέλνω στο λαϊκό δικαστήριο, που τρέχα γύρευε πόσο ψηλά έχει οπαδούς, την ριζοσπαστική πρότασή μου.

Ο καθένας θα βρει να πει το μακρύ του και το κοντό του εναντίον, μόνο και μόνο επειδή δεν είναι δική του η πρόταση. Πόσο μάλλον που χρειάζεται προσπάθεια. Και για να αντιληφθεί κανείς την ιδέα και τα αποτελέσματά της και για να αποδεχθεί τις αναγκαίες αλλαγές.

Και μετά πάμε στην εφαρμογή ...

"Φωτογραφία" ;

 

"Το ολοφάνερα κοινό καλό", κατά ναύαρχον ε.α., στην περίπτωσή μας, είναι και ολοφάνερο και κοινό και καλό, αλλά όχι για αυτούς που δεν είναι έτοιμοι για κάτι τέτοιο.

Η άπαιχτη, που κρατάει σφιχτά την ανωνυμία της, το έχει τελειώσει : "Αν δεν είσαι έτοιμος για τον Παράδεισο, ο Παράδεισος που σου προσφέρεται, σου φαίνεται Κόλαση".

 

"Οπότενες τί κάνουμε ;"

Είναι σαφές ότι χρειάζεται ένα «θαύμα» υποστηρικτικό της αξίας της ιδέας.

Άρα την ρίχνω την ακριβή ώρα που είπαμε και "ό,τι θέλει ας γίνει".

"Όταν κάποιος ξεχωρίζει από τους ομοίους του σηκώνεται ένα σύννεφο σκόνης" λένε οι Κινέζοι. Μόνο που, αν κάποιος ξεχωρίζει πολύ, τότε σταματάνε τα σύννεφα ή δεν τον φθάνουν.

 

Φυσικά θα το κάνω όπως το είπες από πέρυσι : μόνος μου.

Πώς ;

"Μιά μικρή εισροή νερού τελικά θα βυθίσει ένα μεγάλο πλοίο".

Κινέζικη σοφία, εκδόσεις Οδυσσέας.

 

Καλό σ/κ κολλητέ,

 

ερμάκος

 

Σχόλια

19/11 20:37  PREMIUM
Η καλύτερη σκηνή για μένα, αγορίνα ! http://www.youtube.com/watch?v=OGhK4014JNE&feature=related !
Δεν περίμενα φυσικά να μη του δώσει "μια" στο τέλος για να αλαφρύνει η σχεδία της ! Η ... ΖΩΗ συνεχίζεται ! Όσοι gentlemen θυσιαστούν, θυσιάστηκαν !
19/11 21:54  oberon
Χρήστο γνωριζόσαστε ;

19/11 21:57  oberon
Πάντως είχα σκοπό να κάνω μία προσθήκη στο άρθρο για τον Τιτανικό : Ο καπετάνιος του Τιτανικού θα ήταν με βαρύ βιογραφικό μετά ;

Φυσικά στην πραγματικότητα είμαι σίγουρος ότι δεν διανοήθηκε καν να σώσει τη ζωή του. Άλλοι καιροί ...
20/11 09:52  PREMIUM
Σειρά ! Για ...καπετάνιος sigoura δεν είμαι ο κατάλληλος !
Για πατέρα όμως ελπίζω να με anna~φερες σαν τον ιδανικό στη διάλεξη σου !
http://discount.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=34673&pg=10000#comment229759
ΥΓ. Με τον Ερμάκο γνωριζόμαστε, λίγο λιγό~τερο απ΄ ότι με σένα και το GIASEMI !
20/11 10:59  oberon
Χρήστο είχα την απορία σε ποιον απηύθυνες το "αγορίνα". Επιμένεις.

Εκτός θέματος γενικά ...

Στο επόμενο εκτός θέματος σχόλιό σου θα πω στον ερμάκο να κάνει κ-α-ι αυτός αυτό που ξέχασε να κάνει ...
Μόνο που, όπως ξέρεις, είναι βραδυνός τύπος.
20/11 17:01  GIASEMI
20/11 17:04  GIASEMI
20/11 18:39  oberon
ώστε ... βυθίστηκε τελικά ;

[μάρα με πέθανες !]
20/11 18:41  oberon
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
"Για τα παιδιά !"
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις