καβάλα στη Harley
το ημερολόγιο ενός μοναχικού καβαλάρη
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Do bet against me !


Το πρόβλημα του Μάκη
1029 αναγνώστες
Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2011
21:43

η κάψα.

Σειρά,

Ρώταγα κάτι ψαγμένους φιλόλογους εκεί στα ... φτωχικά για τη φάση στην Ιλιάδα που έπεσε η ειρηνευτική ιδέα. Δεν θυμόντουσαν τίποτα, ακόμα και όταν τους είπα την ιδέα : να χτυπηθούν ο Μενέλαος με τον Πάρη και όποιος νικήσει να πάρει την Ελένη και να πάνε "όλοι μαζί στην ακρογιαλιά" που έλεγε και η αξέχαστη Μελίνα.

Ένας μόνο από τους ... δικούς σας είχε ακουστά για τη μονομαχία, αλλά όχι από μελέτη του θεματος, αλλά από ένα εργάκι του Hollywood που είχε πάει τα πιτσιρίκια του ! Θυμόταν ότι είχε νικήσει ο Μενέλαος, ότι κάποια θεϊκή οντότητα είχε σώσει τον Πάρη, αλλά αδυνατούσε να απαντήσει στο "ποιος ακριβώς ΄".

Άσχετο ;

Όχι βέβαια ! Ο Πάρης ήταν ο γόης και τον έσωσε η Αφροδίτη. Τσάμπα της είχε δώσει το μήλο ;

 

Για τους φιλόλογους "πέρα βρέχει" ! Να βρούμε σου λέει τα καλολογικά στοιχεία, να βρούμε τα συντακτικά, γραμματικά και δεν συμμαζεύεται. Για το νόημα μούγκα.

Αφού δεν μπορούν να το καταλάβουν, δεν υπάρχει ... Σου θυμίζει τίποτα ; Δεν ...φαντάζομαι.

 

"Μπροστά στα Ομηρικά Έπη ο Παρθενώνας [που περιφέρουμε ως ύψιστο Ελληνικό επίτευγμα] είναι απλώς μια οικοδομή. Όμορφη οικοδομή, αλλά οικοδομή !" ισχυρίζομαι.

Γιατί φυσικά η αναμφισβήτητη αρχιτεκτονική τελειότητα του Παρθενώνα έχει αξία αν τον βλέπεις ή αν κουβαλάς μαζί σου μία φωτογραφία του.

ΑΝ τα νοήματα π.χ. του έπους μας δίνουν τη διέξοδο στα σημερινά "παλούκια" - ή μήπως δεν έχουμε ; - τότε τί παρθενώνες και πρασινάλογα ; Αν, έτσι ;

 

Μόνο που, για να πιάσει κανείς τα νοήματα του Όμηρου, πρέπει πρώτον να ξεκολλήσει από το "Ομηρικό ζήτημα" - δηλαδή ποιος στο διάολο ήταν και από πού "κράταγε η σκούφια του" και δεύτερον και κυριώτερο πρέπει "να δουλεύει το εργαλείο".

Δεν δουλεύει το ... ρημαδιακό σήμερα γιατί μας έχουν βάλει κάτι ζωντόβολα στην τυποποιημένη σκέψη, την τυποποιημένη συμπεριφορά, στα στερεότυπα κ.λ.π. κ.λ.π.

Και από την πολλή - και μάλιστα must ! - τυποποίηση δεν μπορούμε να δούμε κριτικά κάτι. Μας έμαθαν να μας εξηγούν ακριβώς αυτό που θέλουν να μας μάθουν, η μηχανική μάθηση η λεγόμενη, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να προχωρήσουμε σε ενόραση. Να βγάλουμε δηλαδή δικά μας συμπεράσματα.

Πρέπει να μας έχει μασήξει κάποιος το μάθημα, να μας ρωτήσει στο τέλος απλά "το καταλάβατε ;", να πούμε όλοι μαζί ένα "μάλιστα κύριε !", να τελειώνουμε ...

Αποτέλεσμα ; Έχουν γίνει τα μυαλά "κιμάς", όπως έλεγε ο μακαριστός Χριστόδουλος, που μακάρι νάταν από μια μεριά ! Μόνο που και σχετικά με αυτόν το κύριο για το πόπολο δεν ήταν ο εθνικός ρόλος που μπορούσε επαξίως να παίξει, αλλά αν είχε φάει κεφτεδάκια με τους χουντικούς. Συγγνώμη για τη χυδαιότητα, αλλά ...

 

Κάπως έτσι άντε να πιάσει ο ... κιμάς τί θέλει να πει ο Όμηρος με την ανεπιτυχή προσπάθεια επίλυσης της διαμάχης και την επέμβαση της θεάς του έρωτα.

Οπότε άντε πιάσε το μήνυμα με το διάλογο Οδυσσέα και Θερσίτη. Τί έγινε ; "Τη βγήκε" ο θρασύς Θερσίτης στον Οδυσσέα ότι και καλά δεν τα λέει σωστά. Απλός άνθρωπος ο Θερσίτης, βασιλιάς ο Οδυσσέας. Σήμερα ούτε που θα του έδινε σημασία.

Ο Οδύσσέας απαντάει επί της ουσίας "πάρε νάχεις style" στον Θερσίτη και, καθώς τον είδε να το ... σκεφτεται, του χώνει "άμα λάχει πάμε και έξω να χτυπηθούμε στα ίσια σαν άντρες" !!!!!

Τόπιασες το ... υπονοούμενο ;

Αν όχι, να σου πώ ότι το περιστατικό είναι στη β' ραψωδία της Ιλιάδας και μετά σε 22 ραψωδίες της Ιλιάδας και 24 της Οδύσσειας έπεφτε "τουμπεκί ψιλοκομμένο". Τώρα ;

 

Τώρα έχει εφευρεθεί ό ιπποτισμός - θεός να τον κάνει ! - όπου μπαίνεις στο "σπίτι" του αλλουνού, τα κάνεις λίμπα με τις κοτσάνες σου, τρως στη μούρη μια στοιχειοθετημένη απάντηση, ξεροκαταπίνεις, πετάς ένα συγγνώμη γενικώς, δηλώνεις ότι είχες δίκιο σε αυτά που έλεγες κ.λ.π.

Ε και που σου έκανα το σπίτι μπάχαλο δεν το ήθελα βρε αδερφέ ...

Φεύγω και σε αφήνω να το μαζέψεις με την ησυχία σου. Διαφωνούμε !!!

 

Καταλαβαίνεις - υποθέτω ! - το νόημα του αποφθέγματος στο τέλος - τέλος του ... άσχετου βιβλίου :


Όταν τα πράγματα γίνονται αλλόκοτα δύσκολα,

ο ευφυής άνθρωπος,

κοιτάζει πίσω για να δει μπροστά.

Π.χ. διαβάζει ένα καλό βιβλίο.

 

Κατά συνέπεια, όποιος αισθάνεται ευφυής, και εφόσον συμφωνεί με το απόφθεγμα, έστω χωρίς αναγκαστικά το π.χ., πρέπει να κάτσει να δει την πραγματεία "Το φαινόμενο Ε45", που αναφέρεται στο πιο καίριο πρόβλημα του τόπου μας, από απόσταση αντικειμενικού παρατηρητή.

Να υπερβεί το ρόλο που έπαιξε προσωπικά στο "διάλογο".

Διευκρίνιση : Μηδενός εξαιρουμένου, δηλαδή και του υποφαινόμενου.

 

Αν θέλουμε να βλέπουμε τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας στα μάτια και να μην ντρεπόμαστε !

Να αφήσουμε τις δικαιολογίες, τους κομπασμούς για τη φυλή μας και τα δικαιώματα που μας δίνει η καταγωγή μας και τα συναφή "ευκολάκια". Ας εστιάσουμε στις υποχρεώσεις μας, στο ιστορικό μας χρέος.

Και το πρώτο και άμεσο που πρέπει απαραιτήτως να μάθουμε είναι να συνεννοούμαστε. Και για να συνεννοούμαστε χρειάζεται να σεβόμαστε τη σωστή θέση, να μη ντρεπόμαστε να πούμε "έχεις δίκιο" και - στην τελική ! - αν είμαστε τόσο τυχεροί και βρούμε τέτοιες ώρες κάποιον που να τόχει "χούι" νάχει δίκιο, ας τον αφήσουμε τουλάχιστον να ζήσει ...

 

Όλους θα μας κρίνει η ιστορία.

Ιδού η Ρόδος !

 

Από αύριο και μέχρι να βγάλουμε άκρη.

 

Στο "όνειρο καλοκαιρινής νύχτας" - άκου όνομα blog να σου πετύχει !

 

 

Σχόλια

27/07 22:02  Ερμάκος
Σειρά κάτι ακόμα : "Τέρμα τα αστεία." - ήγουν σχόλια μόνο επί της ουσίας.
27/07 22:13  ΦΤΗΝΙΑΡΗΣ
Σειρά ... Τα αητόπουλά μου έχουν μπερδευτεί μαζί μου αλλά όσο "μπαίνουν" στη ... ΖΩΗ τα ... "κερδίζω" !
27/07 22:14  ΦΤΗΝΙΑΡΗΣ
Για το ... Μάκη θα σου απαντήσω στο ... Στέκι !
27/07 23:43  ΦΤΗΝΙΑΡΗΣ
Σειρά ... Μ΄ αρέσουν οι ισοπαλίες στις anna~μετρήσεις αλλά να μην κάνουν και λάθος με ποιο ισόπαλο σκορ θα προκριθούν τα παληκάρια μας !
http://sports.in.gr/football/europe/championsleague/article/?aid=1231121950
Όχι με "τουλάχιστον" δυο τέρματα αλλά με "κάτω" από δυο τέρματα !
27/07 23:44  ΦΤΗΝΙΑΡΗΣ
Το διόρθωσαν και με διόρθωσαν τα ... "τσακάλια" ! :-)
28/07 00:07  tidiabazw
Λοιπον: καθησα και σκεφτηκα το φαινομενο ε45 ή οπως αλλιως το λες. Συμπερανα λοιπον οτι εαν το 30% των ελληνων τα εχωναν στον καθε τυπο που συνεχως αυτοπαρουσιαζεται ή περδεται σε μια ομοκληρη σελιδα για να μας πει το τιποτα, θα ειμασταν τουλαχιστον σε καλυτερη μοιρα.
Ο εξυπνος κοιταζει πισω για να δει μπροστα...συμπερασμα; Διαβαζει βιβλιο...Βαθυτερα; Ο τυπος που εχει μυαλο ειναι ομορφος εχει χιουμορ ειναι μυστηριος, διαβαζει κιολας¡¡ Ναι..κρινει τον ομηρο και αυριο θα μας απαγγειλει και καβαφη...
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
"Για τα παιδιά !"
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις