καβάλα στη Harley
το ημερολόγιο ενός μοναχικού καβαλάρη
Λίγα λόγια για εμένα
Do bet against me !


Το σύνδρομο της Στοκχόλμης
864 αναγνώστες
Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2010
09:28

 

Απόσπασμα από το ... πέμπτο μου βιβλίο

"Η τέχνη του πατέρα"

 

1

 

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

 

Η υπερβολή

 

Φίλε, έχεις ακουστά το «σύνδρομο της Στοκχόλμης»;

 

Κάπου στη δεκαετία του ’70 έγινε μία ληστεία τράπεζας στη Στοκχόλμη και οι ληστές πήραν τέσσερεις ομήρους, που τους κράτησαν έγκλειστους για αρκετές μέρες. Το εξαιρετικά περίεργο είναι ότι οι όμηροι ανέπτυξαν ένα έντονο αίσθημα συμπάθειας προς τους απαγωγείς τους, που έφθασε μέχρι του σημείου να τους υπερασπισθούν με όλες τους τις δυνάμεις και να καλύψουν τα έξοδα της δίκης τους!

 

Το φαινόμενο μελετήθηκε σε βάθος από επιστήμονες, που κατέληξαν ότι  αυτό προέκυψε από τη συνδρομή – εξ ου και σύνδρομο – τεσσάρων προϋποθέσεων :

-          άμεση και πειστική απειλή κατά της ζωής των ομήρων,

-          μικρές δόσεις καλοσύνης από πλευράς των απαγωγέων,

-          πλήρης απομόνωση των ομήρων, και

-          αδυναμία απόδρασής τους.

 

Πρόκειται φυσικά για ακραίο φαινόμενο, το οποίο επαναλήφθηκε – σε γενικές γραμμές – πρόσφατα στην περίπτωση της μακροχρόνιας ομηρείας μιας κοπέλας στην Αυστρία.

 

Κατά παρόμοιο τρόπο οι αποικιοκράτες, παραδείγματος χάριν, καταπίεζαν και καταλήστευαν τις αποικίες, συντηρούσαν με κάθε μέσο τις αποκλειστικές σχέσεις μητρόπολης και αποικίας, αλλά και φρόντιζαν να δίνουν πότε - πότε χαντρούλες και καθρεφτάκια στους ιθαγενείς.

 

Τηρουμένων των αναλογιών, το φαινόμενο είναι πολύ συχνότερο από όσο μπορεί κανείς να φαντασθεί εκ πρώτης όψεως. Παρουσιάζεται σε οποιαδήποτε σχέση θύτη-θύματος, σε οποιαδήποτε σχέση εξάρτησης. Από μια κάπως προχωρημένη λογική επεξεργασία των προϋποθέσεων εμφάνισης του συνδρόμου, προκύπτει ευρύτερα η «συνταγή» για το χτίσιμο και τη διατήρηση μιας οποιασδήποτε σχέσης εξάρτησης.

 

Δεν είναι ανάγκη να απειλείται ευθέως η ζωή του εξαρτώμενου, μπορεί απλά η ζωή του να είναι συνηρτημένη με την παρουσία κάποιου άλλου. Η πλήρης απομόνωση μπορεί να είναι η μη ύπαρξη άλλων αντίστοιχων παραστάσεων από πλευράς του εξαρτώμενου. Η αδυναμία απόδρασης μπορεί να είναι όχι τεχνητή αλλά φυσική : η σχέση εξάρτησης μπορεί να είναι εκ των πραγμάτων μοναδική και αναπόδραστη.

 

Η σχέση εξάρτησης είναι δυνατόν να συντηρείται παθητικά και από συνήθεια, από κεκτημένη ταχύτητα, από αδράνεια ή ασυνείδητα. Μπορεί να είναι φυσική κατάσταση ή αποτέλεσμα επιλογής. Μπορεί να αντιλαμβανόμαστε τις συνέπειές της, αλλά μπορεί να είναι μπροστά στα μάτια μας και να μη μας περνά καν από το μυαλό ότι έχει βλαβερές ή αποπνικτικές επιπτώσεις πάνω στη ζωή και την  προσωπικότητά μας.

 

 

 

Το θύμα

 

Αναλυτικές και πρακτικές οδηγίες, για όσους πρόθυμα ή αθέλητα μπαίνουν στη θέση του θύματος, έχει παρουσιάσει ο Γουαίην Ντυέρ στο best seller «Να κινείς τα δικά σου νήματα».

 

Κατά το συγγραφέα θύμα είσαι κάθε φορά που ο έλεγχος της ζωής σου δεν βρίσκεται στα χέρια σου, και όπως τονίζει σπάνια θα γίνεις θύμα αν δεν είσαι διατεθειμένος να το επιτρέψεις.

 

Στη συνέχεια συνιστά μία συγκεκριμένη φιλοσοφία αποθυματοποίησης προτείνοντας και εννέα στοιχεία δράσης :

- Αρνήσου την ταυτότητα του θύματος

- Η λειτουργία από μία θέση δύναμης

- Μη μένεις δεμένος με ότι έχει τελειώσει ή δεν μπορεί να αλλάξει

- Αποφεύγοντας την παγίδα της σύγκρισης

- Πώς να γίνεις αθόρυβα αποτελεσματικός και να μη ζητάς να σε καταλάβουν «οι άλλοι»

- Διδάσκοντας τους άλλους πως θέλεις να σου φέρονται

- Ποτέ μην τοποθετείς τους φορείς της εξουσίας και τα αντικείμενα πιο πάνω από σένα

- Μάθε να ξεχωρίζεις τις κρίσεις από την πραγματικότητα

- Πώς να είσαι δημιουργικά ζωντανός μέσα σε κάθε κατάσταση.

 

Ιδιαίτερα σημαντικό για το αντικείμενό μας είναι ότι ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι το 83% της θυματοποίησής σας οφείλεται στην ανικανότητά σας να τα βγάλετε πέρα με τα μέλη της οικογένειάς σας, που στο τέλος καταλήγουν να σας ελέγχουν ή να σας χειραγωγούν.

 

Αν και το αριθμητικό ποσοστό στο παραπάνω απόφθεγμα παραπέμπει μάλλον σε στατιστική προσέγγιση του θέματος, κάτι που με βρίσκει αντίθετο μεθοδολογικά, η θέση αυτή περιέχει μια μεγάλη αλήθεια για το σύγχρονο πατέρα : γίνεται συχνά θύμα οικογενειακών καταστάσεων, υποφέρει και δεν διανοείται καν πόσο μεγάλη ανάγκη έχει μια δραστική αλλαγή.

 

Ο Γουαίην Ντυέρ προειδοποιεί ότι αν επιτρέψετε στην οικογένειά σας να κινεί τα νήματά σας, θα τραβήξει τόσο δυνατά και συχνά σε τόσο διαφορετικές κατευθύνσεις, που θα σας κάνουν κομμάτια. Δεν απευθύνεται ειδικά στον πατέρα, αλλά ο κίνδυνος αφορά σαφώς και αυτόν.

 

Τέλος θα έλεγα να πάρουμε σοβαρά την επισήμανση : Πιστεύω πως συχνά πρέπει να είσαι παράλογα «απείθαρχος» απέναντι στους ανθρώπους που θέλουν να σε χειραγωγήσουν. Αλλά και την αμέσως επόμενη προειδοποίηση : Αν δεν το κάνεις θα γίνεις θύμα, γιατί ο κόσμος είναι γεμάτος από ανθρώπους που θα ήθελαν πολύ να φέρεσαι με τον τρόπο που τους βολεύει.

 

Το ερώτημα για τον σύγχρονο πατέρα είναι, κατά τη γνώμη μου σαφές : που τελειώνουν οι οικογενειακές μου υποχρεώσεις και που αρχίζει να θίγεται η προσωπική μου ελευθερία.

 

Ή, πιο εποικοδομητικά, ποια είναι η θέση ισορροπίας στις οικογενειακές σχέσεις, ώστε να χαίρονται όλοι την ελευθερία τους και να μην υπάρχουν θύματα και θύτες ;

 

 

Ο κυπρίνος

 

Η προσωπικότητα του θύματος που προαναφέραμε προσδιορίζεται, κατά τους Dudley Lynch και Paul L. Kordis, ως

 

Οι έξι στοιχειώδεις λύσεις που υπαγορεύουν οι κυπρίνοι στον εαυτό τους:

-                                 Μη συμμετέχετε στο παιχνίδι

-                                 Εμποδίστε τους άλλους να νικήσουν

-                                 Μην ολοκληρώνετε τίποτα

-                                 Καταστρέψτε το παιχνίδι

-                                 Υποκριθείτε τον καλό

-                                 Γίνετε πρόβλημα

 

Τίποτα άλλο δεν απειλεί ή εξοργίζει ένα κυπρίνο από την πιθανότητα της αφθονίας

 

Ο Τζορτζ Μπέρναρντ Σο αναγνώρισε τη δυναμική της στρατηγικής του κυπρίνου. «Ελευθερία (δικαίωμα επιλογής) σημαίνει υπευθυνότητα», έγραψε. «Να γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι τη φοβούνται».

  

Το γεγονός ότι μια γνώμη επικρατεί ευρέως δεν αποδεικνύει ότι δεν είναι εντελώς παράλογη’ πράγματι δεδομένης της ανοησίας που διέπει την πλειοψηφία των ανθρώπων, πιθανότερο είναι μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση να είναι ανόητη παρά λογική (Μπέρτραντ Ράσελ).

 

Σχόλια

01/12 09:33  Ερμάκος
Σειρά, αν είχα καφέ, θα σου έγραφα κάτι ... καλύτερο !
Ελπίζω να μη σου κόψω το ... χαμόγελο.
01/12 12:57  PREMIUM
Για ... σ-τ-ο-κ-χ-ό-λ-μ-η θα ταίριαζε το :
καβάλα στο volvo !
~~~~~~~@~~~~~~~
01/12 13:07  Ερμάκος
Εγώ θέλω Harley, τρέχει τίποτα σειρά ;
01/12 13:16  PREMIUM
Όχι ... υ-π-ε-ρ-β-ο-λ-ές σειρά !
Πιάσε 5 ... A-m-s-t-e-l και 10 καλαμάκια να τα βρούμε !
http://discount.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=28301&blid=357#commentsstart
~~~~~~~~~~@~~~~~~~~~~
01/12 19:49  GIASEMI
με καλαμάκι πίνεται η μπύρα στα μέρη σας?????
και μάλιστα με δύο για μεγαλύτερη απόλαυση εεεεεε!
01/12 21:34  GIASEMI
στα σ-ο-β-α-ρ-ά blogs λένε καληνύχτα?
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
"Για τα παιδιά !"
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις